logo
Gambar-gambar kemeriahan XPDC Trans Titi Selatan

Logo OGKL

Logo OGKL

Saturday, 11 November 2017

Kalendar Aktiviti OGKL 2018


Koleksi video-video OGKL sepanjang penubuhan

Salam,

Video kenangan ahli-ahli OGKL sejak dari dahulu.


Transpek V2 2009 Part 1

Transpek V2 2009 Part 2


Monday, 30 October 2017

Koleksi gambar-gambar OGKL sepanjang penubuhan

Salam,

Gambar kenangan ahli-ahli OGKL sejak dari dahulu.

Gunung Tangga Februari 2007 ... KP Deeno gambar dari Amir Abidin
Gunung Semeru Mei 2008 ... KP Deeno, gambar dimuat oleh Fahmi , gambar asli Arrey
Gunung Serundum Julai 2016 ... gambar dari Norema
Gunung Ulu Jernih November 2010... KP Wan Ahmad Fauzi atau Besek Sarina peserta 15 org...gambar dari Eija 
Gunung Bujang Melaka Januari 2011, KP Besek Sarina. gambar dari Razman
Gunung Tapis 2009, KP Jay Hamid
Gunung Angsi 2016, KP Zahid dan Ayong
Gunung Shoid dan Kasai 2017, KP Shamil 

Gunung Liang Timur dan Barat  2002 , KP Uncle Rashid 

Gunung Besar Hantu 2005 , KP Che Din 

Trans Inas 2015, KP Zahid dan Ayong

Gunung Kinabalu 2002, KP Uncle Rashid

Gunung Tapis 1996

TransV2 Reverse

Trusmadi
Tambuyukon

Gunung Trusmadi dan Tambuyukon
Trans Bintang 2012, KP Besek Sarina 

Gunung Ulu Jernih 20156, KP Nizar

Gunung Condong Ogos 2016, KP Jay Hamid

Trans Cecil Mac 2017, KP Scapek Sapex

Trans Gandik Februari 2016, KP Nizar

Trip Reece Gunung Sunting Buloh 2016, KP Razman

Gunung Palas 2014, KP Razman

Gunung Welirang Mei 2008, KP Deeno dan Fahmi

Gunung Belatoh Februari 2010, KP Deeno

Gunung Gerah Februari 2010, KP Arrey Guide Pak Uda

Gunung Suku 2009

Trans Inas 2015, KP Zahid dan Ayong



Trans Inas 2015, KP Zahid dan Ayong





















XPDC Gunung Sanggul - Kerjul


Assalamualaikum dan salam sejahtera, pihak kelab OGKL ingin menjemput tuan-puan ke pendakian:

Gunung Sanggul (1496 m) & Gunung Kerjul (1451 m)
Tarikh: 25 & 26 November 2017

Berkumpul di LRT Gombak jam 9.30mlm (24 November 2017)

Harga trip:
RM190.00 (Bukan Ahli)
RM170.00 (Ahli)

Deposit RM 100.00 sebelum 13 November 2017 ke akaun Maybank:
162085532923
AHMAD ZULFADLI AHMAD HUSAINI
Rujukan: Deposit Sanggul - Kerjul

Sila lampirkan bukti pembayaran dengan Whatsapp ke no: 017-6162894
#Deposit tidak akan dikembalikan jika peserta menarik diri di saat-saat akhir.
#Seat Confirmed by Deposit. FIRST COME FIRST SERVE!!

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi AJK berikut:
Zulfadli - 017 616 2894
Cikgu Rosmawati - 012 964 4970
Shahruizwan - 012 420 3541

Kos Meliputi:
- Ration & Tapau
- CARPOOL KL-BEHRANG-KL
- 4x4
- Jurupanduarah, first aid, handy communication, permit,
- Kelengkapan perkhemahan (set fly dan ground sheet) dan
- Insurans perjalanan.
- Perkongsian ilmiah, sepaduan ummah, kawan2 yang ramah, penuh kasih sayang fana abadi~

Limited seat utk 24 orang peserta sahaja.

#OGKL
#2018ogkl25Tahun
#OGKLsince1993

Thursday, 12 October 2017

⛰XPDC Santai Gunung Jua OGKL (830m) 2017


Assalamualaikum dan salam sejahtera, pihak kelab OGKL ingin menjemput tuan-puan ke pendakian:

Lokasi: Gunung Jua (Raub ,Pahang)
Tarikh: 18 November 2017 ditukar ke 29 Oktober 2017 kerana penutupan hutan di Pahang bermula 1 November
Gred: C (mengikut penilaian OGKL)

Peserta: 15 orang minimum & 30 orang maximum (pengesahan tempat berdasarkan kepada deposit atau bayaran penuh yang diterima terlebih dahulu)

Tarikh tutup: cukup 30 orang

Berkumpul di LRT Gombak jam 9.30mlm (28 Oktober 2017)

Bayaran:
Ahli OGKL: RM 70
Bukan Ahli OGKL: RM 90
Deposit : RM 50
*Deposit tidak akan dikembalikan jika peserta menarik diri

Bayaran Meliputi:

* PENGANGKUTAN DARI KL - RAUB - KL
* GUIDE
* PERMIT
* 4WD
* BREAKFAST AND LUNCHPACK
* GROUP 1ST AID KIT
* INSURANS PERJALANAN


Sila hubungi AJK berikut untuk maklumat dan tindakan lanjut:
1. Mustafa Kamal (FB Mustafa Kamal Saedon) : 017 3044325
2. AJ (FB Jay Hamid) : 012 6863831
3. Rosmawati Hamzah (FB Semut Merah) : 012 9644970

Deposit dan bayaran penuh boleh dibuat ke akaun:

Mustafa Kamal Bin Saedon
7012404778 (Cimb Bank)

~ KHAZANAH ALAM WARISAN REKREASI ~

Tuesday, 12 September 2017

Pendakian Gunung Shoid & Gunung Kasai



Assalam dan salam sejahtera.
Salam 1 Malaysia. 

Alhamdulillah kita diberi nikmat untuk meneruskan kehidupan di dunia ini dan merasa nikmat yang Allah berikan. 

Sehubungan itu, pihak OGKL ingin menjemput rakan-rakan pendaki untuk menikmati keindahan alam semulajadi dalam pendakian Gunung Shoid dan Gunung Kasal yang terletak di KELANTAN. 

Maklumat pendakian adalah seperti berikut:

Tarikh : 17.10.2017 (Selasa malam) - 22.10.2017 (Ahad)
Lokasi : Pos Gob, Gua Musang
Gred : A (mengikut penilaian OGKL dan sumber yg asli)
Peserta :12 orang max (pengesahan tempat berdasarkan deposit atau bayaran penuh yg diterima terlebih dahulu ("first come first serve")
Tarikh tutup penyertaan : 6.10.17 (Jumaat)

Sila hubungi AJK-AJK berikut utk pengesahan tempat, pertanyaan dan sebagainya:

MOHD SHAMIL @Ana Ibnu Samad :0192673916
ROSMAWATI HAMZAH @Cikgu Ros:0129644970

BAYARAN
RM 370 :AHLI
RM 390 :BUKAN AHLI
Deposit : RM 150

BAYARAN MELIPUTI :
* PENGANGKUTAN DARI KL-GUA MUSANG-KL(perubahan transport akan dimaklumkan)
* GUIDE
* PERALATAN KHEMAH(FLY DAN GROUND)
*PERMIT
*4WD
*RATION SEPANJANG TRIP
*INSURAN PERJALANAN SHJ (PERJALANAN DARI KL-GUA MUSANG-KL)

Bayaran deposit atau full payment boleh dibuat ke akaun
MOHD SHAMIL BIN SAMAD
164276514169 (Maybank)
*DEPOSIT tidak akan dipulangkan kembali sekiranya peserta mengundur diri di saat-saat akhir.

**Pihak kami boleh membatalkan program jikalau berlaku kejadian alam yang tidak diingini dan peserta tidak mencukupi.
Jika terdapat perubahan kos atas sebab-sebab tertentu, akan dimaklumkan dari masa ke masa.

NOTA PENDAKI
*peserta diminta utk mengosongkan ruang beg sedikit utk ration dan barangan yg diberi oleh kelab(beg yg sesuai utk trip ini)
*membawa botol air kosong 1.5L utk kegunaan memasak
*membawa daypack(akan dimaklumkan kemudian)
*mempunyai kecergasan dan kesihatan yg baik


~KHAZANAH ALAM WARISAN REKREASI~

Ikuti teaser trip ni di bawah

Friday, 18 August 2017

XPDC OGKL TRANS TT SELATAN FASA 1


Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

OGKL menjemput semua pendaki untuk menikmati keindahan alam semulajadi di dalam XPDC TRANS TT SELATAN FASA 1 iaitu GUNUNG BAH GADING - GUNUNG BONGKOK - GUNUNG BANLAK DAN GUNUNG ULU KINJOR.
Maklumat XPDC adalah seperti dibawah:

Tarikh : 21 Sept (mlm) - 24 Sept 2017
Lokasi : Pekan Bidor,Perak
Gred : A (mengikut penilaian OGKL)
Peserta : 12 orang minimum & 20 orang maximum (pengesahan tempat berdasarkan kepada deposit atau bayaran penuh yang diterima terlebih dahulu)
Tarikh tutup : 12hb Sept 2017 atau cukup 20 orang.(Mana yang terdahulu)

Sila hubungi AJK berikut untuk pertanyaan dan pengesqhan seat :
Razman - 017 - 314 9540 FB - Razman Arsad
Shamil - 019 - 2673916 FB - Ana Ibnu Samad

Bayaran ALL IN :
RM 230 (ahli)
RM 250 (bukan ahli)
Deposit : RM 150

BAYARAN MELIPUTI :
* PENGANGKUTAN DARI (KL - BIDOR - KL)
* GUIDE
* PERALATAN PERKHEMAHAN
* PERMIT
* 4WD
* RATION SEPANJANG TRIP
* GROUP 1ST AID KIT
* T-SHIRT XPDC
* INSURANS PERJALANAN

Bayaran deposit atau penuh boleh dibuat ke dalam akaun:

RAZMAN BIN ARSAD 114339035686 (MAYBANK).

Sila buat pengesahan tempat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang bayaran dan maklumkan kepada AJK yang bertugas setelah bayaran dibuat beserta saiz T-Shirt.

Nota kaki:
*Peserta diminta untuk mengosongkan sedikit ruang dalam beg masing-masing utk ration yang diberi oleh Kelab.
*Peserta diminta untuk membawa sekurang-kurangnya 1.5 liter bekas air untuk kegunaan memasak.
*Peserta diminta membawa beg daypack untuk ke puncak.
*Peserta hendaklah mempunyai kecergasan yang secukupnye.

~KHAZANAH ALAM WARISAN REKREASI~

Thursday, 27 July 2017

Laporan XPDC Santai Syawal Tok Bereh



Catatan oleh Zurainie Mat Jusoh di petik dari facebook

Perghhh! Apehal trek dia mencanak dr starting pt hingga ke puncak weh?😂 Tok Bereh ni padu betul walaupn ketinggian setakat 853m.

Bwk bertenang...Meh sini nak citer CP kt sini

CP LWP
Warm up smbil2 lyn bunyi air sg kecik yg mengalir. Lagi syok weh layan bau hutan buah dreyan kt sini. #lapar

CP Batu Lereng
Cantiknya! Batu2 kt sini besau dan menawan. 😍Lepas je batu, layan trek daun2 kering. Dah mcm cerita hindustan lak. 😂

CP Duri
Seronok merangkak tikus kt sini. Nak2 jln dia ngam je beg depek dgn badan. Mohon jgn sagat muka kt sini ye 😂

CP Mengkuang
Trek sblm view

CP View Batu
Wokeyh. View dia ohsemmmmmm!

CP Balak
Ada 1 balak melintang kt sini. Boleh melepak smbil pose acah2 buskers. 😂
Balak ni besau. Kena panjat. Thrill sikit. Bile lagi?

CP Permatang
Nah hambik la nak. Dia bagi pacak nau kat sini. Kayuh pelan2. Janji sampai 😂

CP Puncak Tok Bereh
Sekeliling ada pokok buluh. Cantik tempatnya. Nyaman sgt. 🍀🍃🌼

Tak cukup dgn cerita cp kan?
Meh nk tambah.

Camping di Lata Perahu, mak aihhhh. Air terjun dia lawa seyh! Cun habis. Yg ni mmg xleh nk move on. 😂 Walaupun mandi kt bwh air terjun tu dan kena tampar berdas2, mak cik rela. 😂

Apa yg special trip ni?
KP yg cool
Masakan sedap tahap super saiya
Ada ayaq terjun yg cun utk diusha
Tidur lena betul. Letak kepala bgun je dh pagi. 😂
Udara ayaq terjun waktu pg kt sini sedap betul 
Ada water abseiling!
Mandi dlm kolam besau!
Hutan dia dara lagik!
Bau hutan dia, mak aih, manis2 lemak gittew.
Trek dia, lembut kau. Syok lagi nk memijak. Daun2 kering merata, cantiknya alahai~
Batu2 gunung yg besar dan memukau.
Trek balak, trek batu, trek daun kering, trek mengkuang... Masing2 bagi bau yg berbeza. Syoknya bau hutan kt sini!

Terima kasih Orang Gunung Kuala Lumpur utk trip yg sukar disagat dari fikiran.

Berjuta2 lemon terima kasih utk:
KP : Abg Ferhad Muhammad Nizar
AJK : Cikgu Ros Semut Merah dan SyaruShahruizwan Ibnu Sharudin

Nota khas:
1) Terima kasih team MOUNTAIN AD kerana bertungkus-lumus membuka laluan Tok Bereh
cc
Abg Ferhad @muhammad nizar
Abg Sapex Sekapek Sapex
Abg Khal El Khal El
Ainul Azlif Azman
Aireen Aireeng Ahmad
Kem Mustafa Kamal Saedon

2) Sila hubungi MOUNTAIN AD utk keterangan lanjut ke sini
IG : https://www.instagram.com/mountain.ad/
FB : Mountain AD Adventure

3) Awesome trip with: Sharifah Salwa Sy Mustaffa,Amir AbidinSitirahmah HanapiahFarhana Fz,Red XcaliburOthman NaimMohamad AlifMuadzAmrus, Faizal Fbk Rekreasi AlamFarhan Razif

Wednesday, 12 July 2017

XPDC TRANS KUALA SEPETANG


Assalamualaikum dan salam sejahtera, pihak kelab OGKL ingin menjemput tuan-puan ke pendakian:

Trans Kuala Sepetang : Puntung Asap, Bubu West, Bubu
Lokasi : Kuala Kangsar, Perak
Tarikh: 11 - 13 Ogos 2017 (3H2M)

Berkumpul di LRT Gombak jam 9.30mlm (10 Ogos 2017)

Harga trip: 
RM270.00 (Bukan Ahli)
RM250.00 (Ahli)

Deposit RM 100.00 sebelum 28 Julai 2017 ke:
Maybank : 162085532923
AHMAD ZULFADLI AHMAD HUSAINI

Sila lampirkan bukti pembayaran dengan Whatsapp ke no: +60 17-616 2894

*Seat Confirmed by Deposit*
*FIRST COME FIRST SERVED!!*
**BORANG PENDAFTARAN PESERTA via 'GOOGLE FORM' AKAN DIKEMUKAKAN SEBAIK SAHAJA DEPOSIT DISAHKAN**

Sebarang pertanyaan boleh hubungi AJK berikut:
Zulfadli : 017 - 616 2894
Mazrizal (Jan Rock) : 017 - 208 2346
Aliani : 016 - 794 0203

Kos Meliputi:
-Ration
-Carpool KL-Kuala Kangsar-KL
-Jurupanduarah, first aid, handy communication, permit, powil.
-Kelengkapan perkhemahan (set fly dan ground sheet) dan sewa peralatan.
-Insurans perjalanan serta perkongsian ilmiah, sepaduan ummah dan kasih sayang yang fana abadi.

#Deposit sblm 28 Julai 2017
#Confirm full payment sblm 10 Ogos 2017 untuk permohonan permit dan kelancaran pengurusan aktiviti
#Deposit tidak akan dipulangkan jika peserta menarik diri

Limited seat utk 24 orang peserta sahaja.

#OGKL24tahun
#OGKLsince1993
#OGKLthebest

Wednesday, 21 June 2017

XPDC Santai Syawal Tok Bereh 2017



Assalamualaikum dan salam sejahtera, pihak kelab OGKL ingin menjemput tuan-puan ke pendakian:

Lokasi: Gunung Tok Bereh, Perak
Tarikh: 22 - 23 Julai 2017

Berkumpul di LRT Gombak jam 9.30mlm (21 Julai 2017)

Harga trip:
RM180.00 (Bukan Ahli)
RM160.00 (Ahli)

Deposit RM 100.00 sebelum 04 Julai 2017 ke akaun Maybank:
162151677725
Muhammad Nizar B. Shawal Hamid

Sila lampirkan bukti pembayaran dengan Whatsapp ke no: +60 17-318 3418

Seat Confirmed by Deposit
FIRST COME FIRST SERVE!!

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi AJK berikut:
Sapex : 013-222 2834
Nizar @ Ferhad : 017 318 3418
Kem : +60 17-304 4325

Kos Meliputi:
-Ration, Waterfall Abseiling
-Carpool KL-Kuala Kangsar-KL
-Jurupanduarah, first aid, handy communication, permit,
-Kelengkapan perkhemahan (set fly dan ground sheet) dan
-Insurans perjalanan serta perkongsian ilmiah dan sepaduan ummah.

#Deposit sblm 04 Julai 2017
#Confirm full payment sblm 14 Julai 2017 untuk permohonan permit dan kelancaran pengurusan aktiviti
#Deposit tidak akan dipulangkan jika peserta menarik diri

Limited seat utk 15 orang peserta sahaja.

#OGKL24tahun
#OGKLsince1993
#OGKLthebest

Sunday, 4 June 2017

Koleksi Video OGKL 2017

XPDC Gunung Jua oleh Faizal FBK

XPDC Gunung Shoid dan Kasain oleh Faizal FBK

XPDC Trans Titi Selatan oleh Faizal FBK
XPDC Gunung Irong oleh Harith 

XPDC Gunung Rayu oleh Faizal FBK


Wednesday, 24 May 2017

Laporan Gunung Irong


Tarikh 19 Mei 2017 – 21 Mei 2017
Tahap Kesukaran : Dari A ke A++(Hardcore dan Extreme)
Ketua Program Sharu
AJK Bertugas
1. Djan Rock(Guide)
2. Cikgu Ros
3. Jay Hamid
Antara peserta
1) Saiful                         
2) Pak Teh  
3) Amir
4) Eija Don
5) Faizal FBK
6) Times
7) Zulfahimy
8) Haji Azam
9) Azie
10) Harith
11) Fairuz
12) Faris
13) Lydia
14) Poba
15) Par
16) Wan Batik
17)  Farhana
18) Hisam


Gunung ini terletak di Kota Gelanggi 2. 


Dari Masjid kami menaiki 2 pacuan 4 roda mengharungi  3 jam perjalanan sebelum berhenti di permulaan trek. 


Pacuan 4 roda berhenti beberapa kali kerana perjalanannya sangat jauh dan berdebu. 


Setibanya di satu kawasan tanah merah, kami diberi taklimat oleh guide iaitu Djan Rock berkenaan jarak dan tahap kesukaran gunung ini. Selepas makan tengahari pukul 12.30 kami bergerak . Pada awalnya laluan adalah terbuka tapi menaik di sepanjang trek.


Terdapat beberapa batu dinding dan kami berhenti di satu batu dinding yang terdapat LWP iaitu puncak air terakhir sebelum naik ke puncak kerana laluan menaiknya sempit. Selepas masing-masing mengumpulkan air serta membawa beg naik ke atas menggunakan tali, kami meneruskan perjalanan selama 2jam ke puncak.


Puncak Gunung Irong tidak luas kerana hanya mampu memuatkan seramai 25 orang tapi menyediakn pemandangan banjaran gunung yang cukup indah.


Semasa memasak makan malam , sessi takruf diteruskan dan dalam masa sama Pak Teh menceritakan pekerjaan nya iaitu pengurut tradisional dan harith menjadi bahan ujikaji dia.


Esok nya selepas sarapan, kami bermula seawal pukul 9.40 pagi dan tiba di starting point pukul 1 tengahari. 


Pacuan 4 roda tiba lewat dan kami bersiap untuk pulang selepas makan di tepi masjid.



Ucapan dari KP

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Illahi di atas nikmat kesihatan dan kelapangan yang dipinjamkan kepada kita semua. Di kesempatan ini ingin kami merakamkan jutaan tahniah kepada semua AJK OGKL dan juga peserta Ekspidisi Gunung Irong OGKL 2017 yang telah dijalankan pada 20-21 May yang lepas. Semua perancangan berjalan dengan rapi.

Perasaan seronok trip ini dek kerana kehadiran kami di masjid Kota Gelannggi 2 di sambut baik oleh masyarakat setempat. Bermula daripada siak masjid waktu subuh, sehinggalah trip ini berakhir, layanan dan sapaan dari mereka membuatkan kehadiran kami tidak terasing.
kompilasi trip kali ni :

1. abg 4wd kacak dan laju nak mampus bawak offroad
2. trek yang memacak sepanjang pendakian (tanak ingat dah)
3. waterpoint dr sumber air celahan batu
4. bantuan tali untuk climbing untuk meneruskan perjalaan
5. puncak yang berbeirut dan view marbeles (untung kau nyah drone operator pun join.kikiki)
6. semestinya gabungan line up orang lama ogkl dan peserta yang saling meghormati dan happening.

Nak tahu lebih lanjut, kena nikmati sendiri la ye.😂
Sekali lagi, jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung. Salam ramadhan almubarak kepada semua. Moga ramadhan kali ini adalah ramadhan yang terbaik untuk kita.

Yang Benar,
Shahruizwan Ibnu Sharudin
Ketua Program
Ekspidisi Gunung Irong OGKL 2017

Sekian