logo
Gambar-gambar Trip 2018

Logo OGKL

Logo OGKL

Monday, 16 September 2019

Laporan Trans Cecil

Trans Cecil OGKL 2019
G. Penelope (1834m)
G. Cecil (1768m)
G. Swettenham (1961m)
Alhamdulillah, pada tarikh 14-15 Sept 2019 baru-baru ini, Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur (OGKL) sekali lagi berjaya menjejakkan kaki ke Ekspedisi Trans Cecil OGKL 2019 dengan kekuatan seramai 7 orang pendaki. Pendakian yang dimulakan pada 14 Sept 2019 jam 9.30 pagi di Kampung Raja, Cameron Highland ini telah berjaya ditamatkan pada keesokan harinya (15 Sept 2019) pada jam 5.00 petang di Perkampungan Orang Asli Penangau, Lojing. Jutaan terima kasih kami ucapkan kepada peserta dan crew OGKL yang memberi komitmen yang baik samada sebelum, semasa dan selepas aktiviti berlangsung.
Info Trans Cecil :
1. Pendaki perlu memohon permit mendaki di Pejabat Hutan Tanah Rata. Bayaran RM10 bagi setiap peserta. Permohonan boleh melalui walk in (hari bekerja sahaja) ataupun melalui surat permohonan dan kiriman wang pos (selewatnya 2 minggu sebelum tarikh aktiviti bagi mengelakkan kelewatan)
2. Penggunaan khidmat jurupandu arah yang berpengalaman dan arif dengan laluan di kawasan ini amatlah dititikberatkan bagi memastikan kelancaran dan kejayaan aktiviti.
3. Dicadangkan agar peserta meletakkan kenderaan di Masjid Lojing (bayaran RM10/kereta) dan mengambil khidmat 4WD untuk ke starting point G. Penelope dan akan berakhir di starting point G. Swettenham (seberang Masjid Lojing).
Laporan Ekspedisi :
Hari 1 (14/09/2019)
Peserta menaiki 4WD dari parkir Masjid Lojing dan menuju ke starting point G. Penelope. Pendakian dimulakan pada jam 9.30 pagi setelah taklimat ringkas dan sesi regangan oleh ketua program (KP). Jam 10.30 pagi, peserta tiba di puncak G. Penelope (1834m). Kesemua peserta seterusnya tiba di puncak Gunung Cecil (1768m) pada jam 12.30 tengahari. Usai makan tengahari dan bergambar kenangan, perjalanan dari puncak G. Cecil ini diteruskan lagi ke lokasi cadangan kemsite iaitu di Kem Swettenham. Laluan yang kami akan ditempuhi adalah LWP OGKL, Kem Border OGKL (Simpang Keluar - G. Swettenham) seterusnya Kem Swettenham (permatang lapang menuju ke G. Swettenham). Pada asalnya kami bercadang untuk bermalam di Kem Swettenham, agar perjalanan kami pada hari kedua nanti dapat dipendekkan.
Trail untuk menuju ke Kem Border OGKL ini boleh dikategorikan agak sukar kerana peserta perlu menempuh laluan naik dan turun ke beberapa buah lembah. Pada jam 4.30 petang, kesemua peserta tiba di LWP OGKL. Melihat kepada cuaca hujan lebat dan tiupan angina yang terus menerus membasahi kami sejak jam 3 lebih, maka kami mengambil keputusan hanya untuk bermalam di Kem Border OGKL kerana memikirkan keadaan semasa kami yang dilanda kesejukan, kabus dan keletihan. Maka semua sebulat suara untuk bermalam di Kem Border OGKL yang jarak anggaran dalam 150m dari LWP OGKL tersebut. Walaupun hanya berjarak dalam 150m, ternyata ianya bukan satu perkara yang mudah buat kami kerana keadaan trek curam dan licin yang sedia menanti untuk menguji kami. Tepat jam 5.30 petang, semua peserta sampai di Kem Border OGKL seperti yang dicadangkan. Maka segera kami menegakkan fly dan ground untuk kami bermalam. Peserta wanita diarah untuk menukar pakaian persalinan dahulu sementara peserta lelaki menyediakan tempat untuk bermalam. Setelah selesai segala urusan pemasangan khemah dan urusan peribadi, crew OGKL segera menyediakan makan malam. Menu pada makan malam - ayam butter, cendawan goreng tepung, keropok udang, sambal belacan dan milo panas. Setelah sesi makan malam, semua peserta mengambi kesempatan untuk melelapkan diri dan ‘mengecas’ semula tenaga bagi misi gunung terakhir keesokannya - Gunung Swettenham.
Hari 2 (15/09/2019)
Tepat jam 5.15 pagi, kedengaran bunyi dapur gas dihidupkan. Jijan memanaskan semula lebihan air milo malam sebelumnya. Maka bermulalah episod dapur berasap di pagi hari kedua. Ada yang sudah mula mencari parang untuk menggali lubang. Tak lain tak bukan, semestinya bertujuan nak ‘membaja’ pokok di hutan.
Sementara ada yang masih melayan lena dan nikmat tidur di hutan, ada juga yang sudah mula ‘bersilat’ di dapur bagi menyediakan sarapan. Nasi goreng cina, cekodok udang, sosej, air kopi panas dan bubur cha cha menjadi santapan pagi kami. Sambil sarapan, sambil membahan. Yaa itulah yang menghidupan trip kami. Gelak tawa bersama rakan sehingga cuba buat-buat lupa misi terakhir yang nak diselesaikan. Dalam tak sedar, jam dah menunjuk pukul 8.30 pagi, melihat keadaan langit, macam nak tak nampak sinaran matahari lagi ni. Maka segera kami bersiap dan packing semua peralatan. Jam 9.30 pagi, kami mulakan perjalanan. Beg-beg ditinggalkan dan disorokkan di tepi trek persimpangan antara jalan keluar dan jalan ke puncak Gunung Swettenham. Makanan, minuman dan peralatan untuk daypack pula dibawa bersama bagi mengelakkan kes-kes kecemasan. Bermulanya di sini, batu sempadan negeri Kelantan-Pahang sudah mula kelihatan di sepanjang trail perjalanan ke Gunung Swettenham.
Jam 10.00 pagi, kami tiba di Kem Swettenham, tempat di mana lokasi asal kami ingin bermalam. Kelihatan kemsite nya lebih lapang dan lebih selesa. Namun jika difikirkan kondisi, jarak dan cuaca semasa pada petang semalam, memang betul la keputusan yang kami buat supaya bermalam di Kem Border OGKL dan tidak terus ke sini. Dah la baju dan beg berat sebab kena hujan. Ditambah pula sejuk dan pewai lagi lepas menghadap pacak dari LWP OGKL. Bak kata Abg Harith ; ‘saya pun akan menangis kalau kita decide tidur sini semalam’.
Selepas regroup di Kem Swettenham ini, kami meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Swettenham yang berjarak lebih kuram 1.2KM lagi dari lokasi kami. Setelah pelan-pelan kayuh, alhamdulillah, semua peserta tiba di puncak Gunung Swettenham (1961m) ada jam 11.30 am. Ada yang sambung sesi sarapan. Ada juga yang masih seronok membahan. Setelah selesai sesi merakam gambar kenangan, kami mula bergerak turun semula ke Kem Border OGKL pada jam 12.30 tengahari. Kesemua peserta berjaya menamatkan ekspedisi ini pada jam 5.00 petang di Perkampungan Orang Asli Penangau dengan selamat tanpa sebarang kecederaan.
Setelah membersihkan diri di Masjid Lojing, semua peserta bertolak pulang ke destinasi masing-masing.
Sekalung ucapan terima kasih kami ingin ucapkan kepada peserta dan crew OGKL sertai trip ini :
1. Times Bayek – si penakut anjing
2. Eycha Eca – upgraded Medical Doctor (tangkap muat)
3. Harith Al Harithah - perut cramp sebab asik gelakkan orang
4. Cozy Jungle - si penggurau kasar
5. Cikgu Rose - pemburu arnab @ ketua penduduk taman melati
6. Azizan Azman – I am a diver
7. Shahruizwan – seorang insan yang memiliki sifat mahmudah @ penjinak anjing
Special credit ditujukan kepada :
a) Barisan Kepimpinan dan Crew OGKL 2019/2020
b) Sdr Shafeeq (Skapek Sapek) – rujukan laporan Trans Cecil OGKL 2017
c) Sdr Nizar & Azlif Azman – rujukan sebelum pendakian
d) Sdr Wan – Pengusaha 4WD
e) Sdr Affandi – rujukan
Jutaan terima kasih sekali lagi diucapkan kepada sahabat-sahabat yang membantu tanpa saya sedari. Semoga Alla merahmati jasa baik kalian.
Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Bertemu kita di lain ekspedisi
Akhir kalam,
Jadilah kita seperti pokok. Walaupun mereput, tapi tetap tak mati-mati - (Cikgu Rose Hamzah, 2019)
Sekian,
Shahruizwan Sharudin
Ketua Program,
Ekspedisi Trans Cecil OGKL 2019
Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur
~ Khazanah Alam Warisan Rekreasi ~

Saturday, 31 August 2019

XPDC Trans Cecil



Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia ke 62


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 62 dari kami Kelab OrangGunung Kuala Lumpur, Tanah tumpahnya darahku!

Tuesday, 30 July 2019

Minda Trivia 30 Julai 2019


Bersempena International Tiger Day pada 29 Julai semalam, kami ingin berkongsi sedikit trivia mengenai harimau. Malaysia sendiri tidak asing dari simbolik haiwan iaitu harimau sebagai identiti negara πŸ―

Sunday, 28 July 2019

XPDC Gunung Rajah via Chamang - Cancel


Assalamualaikum
Salam siang pagi petang dan malam
Come n join us!
πŸ• GUNUNG RAJAH VIA CHAMANG
Tarikh: 24/8/19 - 25/8/19
🚘carpool (tong2 mnyk n tol)
Nilai sebuah KEINDAHAN:
πŸ“Έ full payment RM80-ahli,RM100-bkn ahli(sebelum 20hb)
πŸ’ΈπŸ’° Deposit Rm50(sebelum 10hb)
(Tidak akan dikembalikan jika peserta menarik diri kecuali hal kematian).
No. akaun:
162094163355
MAYBANK : ZAIDATUL FARHANA
🀸🏽‍♂🀸🏽‍♀ TERHAD UNTUK 30 PESERTA SAHAJA.
(first come first serve basis)
🌸Termasuk:🌸
🌲 Guide
🌲 Permit
🌲 Handy
🌲 Basic First Aid
🌲 Ration
🌲 Fly & Ground
jika berminat....
Sila hubungi:πŸ“ž
ida - 0193672443
kem - 0173044325

Thursday, 18 July 2019

Laporan Gunung Rabong


Alhamdulillah segala puji dan syukur ke hadrat Ilahi atas izinNya untuk kali ke-3 OGKL menjejak kaki ke Gunung Rabong pada 13-14 Julai 2019. Ekspedisi kali ini seramai 13 orang termasuk guide, Saudara Ahmad Hafizudin Zulkifli.

Perjalanan bermula dari LRT Gombak pada 12.7.19 pada jam 11 malam. Singgah di Balai Polis Gua Musang pada pagi esoknya untuk menghantar senarai nama dan permit. Setelah tiba di R&R Gua Musang, kami bersiap sedia packing dan rehat sebentar sebelum menunggu pacuan 4 roda datang. Selepas sarapan, jam 8:15am, kami terus menaiki 4x4 ke lokasi mula. Ada sedikit masalah teknikal dan kami tiba sedikit lewat di laluan balak yang paling jauh 4x4 boleh hantar.

Kami memulakan pendakian pada jam 10:40am selepas sedikit taklimat dari pemandu arah dan sesi memanaskan badan. Perjalanan selama 30 minit dari tempat 'drop point'4x4 ke Kem Sg Milo. Laluan berbatu dan sangat licin lebih mencabar dengan cuaca panas terik dan hampir tiada angin. Kami makan tengahari di satu kawasan lapang sebelum checkpoint Lorong Tikus. Bermula dari checkpoint tersebut, cabaran seterusnya adalah laluan pacak yang dicari pandaki. Kalau pacak, cepat sikit sampai puncak. Tiada tipu-tipu untuk ke Kem Taman. Untunglah, jimat tenaga kami. Lagipun dapat banyak rehat dan santai.

Kami semua tiba di Kem Taman pada jam 6petang. Barisan awal yang sampai telah terdahulu memasang khemah dan bersiap untuk memasak. Selepas selesai makan malam, sebelum jam 10 pm semua peserta berehat dan tidur secukupnya kerana esok kami perlu memulakan pendakian sebelum subuh.

Jam 3:30pagi semua bersiap untuk ke puncak dan menikmati sarapan pagi. Perjalanan pagi bermula seawal 4:30pagi dengan berbumbungkan bintang-bintang yang bertebaran di angkasa. Laluan ke puncak sangat nyaman dan hidung dapat menghidu molekul wangian dari pokok-pokok hutan. Ahh, terasa ingin bawa pulang.

Setelah lebih kurang 1jam 30minit dengan sedikit menebas, kami semua tiba di puncak Gunung Rabong berketinggian 1538M pada jam tepat 6pagi. Alhamdulillah, hasrat menikmati saat matahari terbit direstui tuhan. Menunaikan solat subuh di puncak dan berehat sambil melayan pemandangan yang indah dan jelas terlihat Gunung Tahan dari jauh. Selepas 90minit di sini, guide mengajak kami turun semula ke Kem Taman.

Setiba di kemsite, kami mengemas peralatan dan menikmati makanan tengahari sebelum turun pada jam 10:30pagi. Kami tiba semula di Kem Sungai Milo pada pukul 3petang. Mandi manda dan makan baki bekalan yang ada, guide menghubungi pihak 4x4 untuk datang membawa kami keluar dari hutan ini. Lebih kurang jam 4:40petang, kami tiba di R&R Gua Musang dan bersiap untuk pulang.

Sebelum pulang, kami menjamu selera dan berkongsi pendapat dalam sesi post mortem yang ringkas. Selepas maghrib, kami semua pulang menuju ke destinasi masing masing.

Tahniah dan terima kasih kepada AJK yang membantu trip ini dari mula hingga selesai, guide dari PMGM dan sahabat beliau, para peserta, pengurusan 4x4, pengurusan van gunung dan semua yang terlibat.

Semoga kita berjumpa lagi

Ikhlas
-KP RABONG OGKL 2019-

Gambar-gambar rawak di bawah dari para peserta





























 












































Sekian