logo
Gambar-gambar Trip 2018

Logo OGKL

Logo OGKL

Monday, 7 January 2019

Koleksi Video OGKL 2019

Video dari Anizan dari Trip Gunung Pasir
Ucapan Najib mempromosikan produk artis di puncak Gunung Pasir

Sunday, 6 January 2019

XPDC Gunung Pasir Suksess

Salam ,


Sebaik bermulanya awal tahun baru, Orang Gunung Kuala Lumpur tanpa berlengah terus memulakan kayuhan pertama di hujung minggu dengan langkahan ke Gunung Pasir.

Gunung Pasir yang terletak di Seri Menanti, Negeri Sembilan berkongsi satu banjaran dengan Gunung Jono dan Bukit Sangkar Puyoh. Gunung Pasir terletak di Hutan Simpan Senaling Inas dan  sebarang urusan permit boleh singgah di pejabat Kuala Pilah. Ia juga terletak di kampung yang mempunyai nama yang sama.

Seramai 29 orang peserta termasuk beberapa AJK atau ahli jawatan kuasa bergerak dari LRT Gombak menuju ke Masjid Tuanku Muawir sebagai transit bermalam. Pekan kecil bandar diraja ini terang benderang di waktu malam termasuk masjid ini. 

singgah di masjid sambil sarapan dan bahagi makan tengahari 

Selepas solat subuh, program yang diketuai oleh Nuraliani atau Kuak dan jurupandu Muhammad Afandi Mat Lias bermula dengan kami bergerak ke  starting point dalam 15 minit perjalanan.  

Laluan kami menyusuri beberapa kolam ternak udang sebelum meletakkan kereta. Tepat jam 9.30 pagi selepas taklimat serta doa selamat, kami bergerak masuk ke hutan.

bermula di kolam udang 

Laluan awal menaik sedikit sebelum di beri terus memacak. Ada masa ada kawasan rata tapi tidak lama. Kami berehat menunggu rakan-rakan belakang sebelum laluan menurun di separuh perjalanan.

ahli baru Barath kepenatan 
geng tengah-tengah 

Agak di luar jangkaan gunung yang rendah ini memberi tentang yang agak sengit. Ada beberapa peserta yang sudah keletihan dan terkrem seketika namun kami memberi semangat untuk meneruskan perjalanan.













video dari najib

Penat lelah menaik akhirnya kami sampai di puncak Gunung Pasir yang setinggi 892 meter pada pukul 2 petang. Puncak nya tidak besar dan tiada pemandangan indah cuma di tutup sedikit dan cuaca panas seperti biasa.


Tanpa berlengah kami menjamah makan tengahari seperti yang ditetapkan dan bagi yang membawa dapur dan air, kami menghirup kopi panas. Syukur peserta terakhir selamat tiba di puncak walaupun rasa sakit-sakit krem datang.

Selepas solat kami pun bergambar beramai-ramai sebelum turun. Sepanjang turun ini ada yang jatuh dan sedikit perlahan sebelum tiba di tempat letak kereta sebelum pukul 6 petang. 

sampai awal tunggu yang lain 

Gunung Pasir ada menyimpan kisah menarik nya di sini. Kata sahabat kami , untuk pertabalan di raja perlu melalui satu laluan khas dan bersidang di sana. Apa pun bukan kisah ini sahaja tapi ada lagi kisah-kisah mistik yang disimpan apabila memasuki hutan ini. Yang tahu hanya mereka yang terpilih sahaja. Wallahualam.

Sebelum pulang kami singgah makan malam di satu kedai tomyam di simpang ke lebuhraya Lekas dan terletak tidak jauh dari Ijan Roti John.

Semoga kami bertemu di lain trip dan sentiasa sehat untuk beriadah dan beribadah.

Wasalam.




  


Thursday, 27 December 2018

XPDC Gunung Gerah Bilah Bieh (GBB)



TARIKH : 2 Februari 2019 - 6 Februari 2019(5H4M)
LOKASI : Lasah, Perak
KOS : RM350 (Ahli), RM360 (Belum Ahli)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera~ 

Trip yang ditunggu tunggu, khas buat pendaki-pendaki yang ingin menyepak daun ke Gunung Gerah, Bilah & Bieh via Lasah, Perak Darul Ridzuan.

Hubungi AJK OGKL berikut bagi sebarang pertanyaan, kemusykilan dan juga pengedahan tempat:
⭐️Qois( 019-4492990)
⭐️Azim (+60137565451) 
⭐️Zulfadli (+60176162894) 

Deposit penyertaan bernilai RM180 (besertakan resit) hendaklah dilakukan sebelum 20 Januari 2019 dan juga pengesahan serta bayaran penuh selewat-lewatnya pada 27 Januari 2019 ke akaun berikut:
🏧 Nama : Ahmad Qois b Zawawi
🏧 No Akaun : 163037118536 
🏧 Bank : Maybank 

Sila ambil maklum bahawa kos penyertaan meliputi bayaran seperti berikut:
⛰️ Pengangkutan (KL - Lasah - KL) 
⛰ Pengangkutan 4WD
⛰ Jurupandu Arah Tauliahan PMGM
⛰️ Permit Pendakian 
⛰️ Makan & Minum Sepanjang Pendakian
⛰ First Aid Kit
⛰️ Insurans Perjalanan
⛰ Pengurusan

Sila mohon maklum juga waktu bertolak adalah pada jam 10 PM 1 Februari 2019.

Penyertaan adalah terhad kepada pembayar deposit terawal dan sebelum tarikh tutup sahaja. Mari-mari tambah koleksi peribadi gunung-gunung kengkawann~!!!

Thursday, 20 December 2018

XPDC Gunung Talamau




TARIKH : 27 APRIL - 1 MEI 2019
LOKASI : BUKITTINGGI, SUMATERA, INDONESIA
KOS : RM630 (Ahli), RM680 (Belum Ahli)
CADANGAN PENERBANGAN :
KUL-PDG (AirAsia Flight AK 406; 27 Apr 1100 hrs atau lebih awal)
PDG-KUL (AirAsia Flight AK 404; 1 Mei 1605 hrs atau lebih lewat)

Assalamualaikum & Salam Rekreasi.. 

Ayuh sertai kami menjelajah gunung di Indonesia! Dengan ketinggian 2982mdpl, Gunung Talamau merupakan puncak yang tertinggi daerah Sumatera Barat. Selain pemandangan yang indah gunung ini terkenal dengan keunikan yang tersendiri, kewujudan 13 kolam yang ada di puncak gunung ini!

Mohon letak jangkaan yang tinggi! 

Hubungi AJK OGKL berikut bagi sebarang pertanyaan dan tempahan tempat:
📞 Azim (013 756 5451)
📞 Ijam (018 202 3079)
📞 Qois (019 449 2990)

Deposit penyertaan bernilai RM340 (besertakan resit) hendaklah dilakukan sebelum 27.03.2019 ke akaun berikut
Name: MUHAMAD AZIM BIN A JALIL
No akaun : 7042611425
Nama bank : CIMB

Sila ambil maklum bahawa kos penyertaan meliputi bayaran
🔮 Jurupandu Arah & Porter
🔮 Permit Taman Nasional
🔮 Penginapan di Bukittinggi
🔮 Makanan sepanjang pendakian
🔮 Khemah & Peralatan Memasak
🔮 Pengangkutan DARAT
.
Ayuh hubungi no tertera untuk pengesahan tempat anda!

Friday, 14 December 2018

Kalendar Aktiviti OGKL 2019



Monday, 10 December 2018

XPDC GUNUNG PASIR





TARIKH : 5 JANUARI 2019
LOKASI : Seri Menanti, Negeri Sembilan
KOS : RM80 (Ahli), RM90 (Belum Ahli)

Assalamualaikum & Salam Rekreasi..

Marilah bersama-sama membuka tirai tahun 2019 dengan menghayati keindahan alam bersama OGKL. Pendakian di Gunung Pasir yang terletak di Seri Menanti, Negeri Sembilan ini mungkin akan menjadi antara memori manis yang tidak akan anda lupakan. 

Hubungi AJK OGKL berikut bagi sebarang pertanyaan lanjut dan tempahan tempat :
📞 Ros (012 964 4970)
📞 Alif (013 200 4820)
📞 Aliani (016 794 0203)

Deposit penyertaan bernilai RM40 (besertakan resit) hendaklah dilakukan sebelum 20.12.2018 dan bayaran penuh sebelum 31.12.2018 ke akaun berikut

Nama: Nur Aliani Binti Che Sab
No akaun : 7605967248
Nama bank : CIMB

Sila ambil maklum bahawa kos penyertaan meliputi bayaran
🔮 Jurupandu Arah
🔮 Permit 
🔮 Sarapan, Makan Tengahari
🔮 Insurans perjalanan 
🔮 Pengurusan
🔮 First aid kit (asas)
🔮 Pengangkutan (KL - Seri Menanti- KL)

*bertolak dari KL 4 Jan 2019 (11 malam) 
.
Ayuh hubungi no tertera untuk mengesahkan tempat anda!

Tuesday, 4 December 2018

Kayak Tasik Raban


TARIKH : 19 - 20 JANUARI 2018
LOKASI : Tasik Raban, Lenggong, Perak
KOS : RM285 (Ahli), RM295 (Belum Ahli)
Assalamualaikum & Salam Rekreasi..
Awal tahun dulu dah berkayak menyusur Sungai Perak kan? Haa kali ni jom berkayak di Tasik Raban pulak. Jangan risau, kali ni tak jauh macam awal tahun hari tu. Siap didahului dengan sesi asas Kayak 101 lagi.
Percayalah, banyak khazanah alam yang tersembunyi di sekitar Tasik Raban. Ini adalah peluang untuk meneroka Tasik Raban dari atas kayak. Mohon letak expectation tinggi!!!
Hubungi AJK OGKL berikut bagi sebarang pertanyaan dan tempahan tempat
📞 Wawan (011 2350 2973)
📞 Azim (013 756 5451)
📞 Zulfadli (017 616 2894)
Deposit penyertaan bernilai RM120 (besertakan resit) hendaklah dilakukan sebelum 24.11.2018 ke akaun berikut
Name: Azizan Azman
No akaun : 162058781137
Nama bank : Maybank
Sila ambil maklum bahawa kos penyertaan meliputi bayaran
🔮 Jurupandu Arah Berkayak
🔮 Kelas Asas Berkayak
🔮 Permit
🔮 Pengangkutan KL - Lenggong - KL
🔮 Sarapan, Makan Tengahari, Makan Malam
🔮 Insurans perjalanan
🔮 Pengurusan
🔮 First aid kit (asas)
.
Ayuh hubungi no tertera untuk pengesahan tempat anda!
KHAZANAH ALAM WARISAN REKREASI

Monday, 26 November 2018

Dinner OGKL pada ulang tahun ke 25 penubuhan pada 24 November 2018

Salam ,

Tahniah buat semua sahabat yang bersama dan terlibat untuk Sambutan Jubli Perak OGKL 25 tahun...
10 tahun bersama OGKL.. 9 tahun berkhidmat sebagai AJK... Turun naik pangkat😂... Mungkin dah sampai masanya serahkan pada yang muda2...
9 tahun juga belajar dan terus belajar sehingga terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan PVSB, PMGM, Gunung Online, MOSAR, KMFC, ACM... Idea dan hasil karya... Semoga bermanafaat untuk semua...
In sha allah akan terus belajar... Terima kasih sahabat2...


Sekitar kemeriahan majlis makan malam