logo

Gunung Rayu

Di Banjaran Titiwangsa

Gunung Rayu

Di Banjaran Titiwangsa

Gunung Rayu

Di Banjaran Titiwangsa

Gunung Rayu

Di Banjaran Titiwangsa

Logo OGKL

Logo OGKL

Tuesday, 23 April 2013

L04: Santai Hawaiian Night


Santai Hawaiian Night


BUDAYA berpersatuan bukan sekadar menjalankan aktiviti dalaman bersama-sama tetapi juga perlu diselitkan dengan kegiatan riadah bagi mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara ahli dan anggota keluarga terbabit. 

Atas kesedaran inilah Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur (OGKL) tampil menganjurkan program Hari Keluarga yang dinamakan Santai’ 04 di pantai peranginan Port Dickson, baru-baru ini.

Santai’ 04 yang turut meraikan 11 tahun penubuhan kelab itu berjaya mengumpul seramai lebih 60 orang ahli, anggota keluarga serta peminat rekreasi bersama-sama menikmati suasana damai di AnCasa Resort Allsuites.

Program dua hari itu diketuai Presiden OGKL, Zainuddin Lot yang dibantu barisan ahli jawatankuasa yang bertungkus lumus memastikan semua perancangan berjalan lancar. Selain berkumpul, Santai’ 04 juga membuka ruang untuk ahlinya beriadah dengan aktiviti sukan bola tampar pantai dan tarik tali. Maklumlah sebelum ini masing-masing lebih dikenali dengan bakat memanjat gunung saja.

Acara kemuncak Santai’ 04 adalah jamuan makan malam yang turut dihadiri tetamu istimewa, pendaki Everest, Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin atau lebih mesra dengan panggilan Kobin. Selain memeriahkan majlis, beliau turut melancarkan laman web rasmi OGKL yang beralamat www.ogkl.com.my yang lebih mudah dan ringkas.

Kobin berkata, perkembangan OGKL memang mengagumkan kerana ia sudah bertahun-tahun bergiat aktif dalam bidang pendakian gunung dan mengumpul ahli dari segenap lapisan dan latar belakang. Beliau juga tertarik dengan laman web yang baru dilancarkan itu kerana ia lengkap dengan maklumat terkini dan kisah menarik mengenai pendakian gunung di Malaysia selain beberapa destinasi luar.

“OGKL adalah sebuah pertubuhan yang mantap dan cukup dikenali dalam bidang pendakian. Mungkin saya berpengalaman mendaki di luar negara tetapi ahli OGKL lebih arif mengenai pendakian gunung di Malaysia. Saya percaya mereka juga mampu melakar sejarah tersendiri dalam dunia pendakian satu masa nanti,” jelas Kobin yang turut berkongsi pengalaman mendaki Everest bersama teman karibnya. Mohd Reduan.

Selain bercerita mengenai Everest dan mempromosi pendakian solonya ke tujuh puncak di tujuh benua, Kobin menjadi juri Pakaian Terbaik sempena majlis Hawaiian Night yang diadakan pada malam itu. Wira negara ini juga menyampaikan sijil ekspedisi kepada ahli OGKL yang berjaya menakluki beberapa gunung pada tahun ini termasuk Gunung Merapi-Singgalang, Gunung Kenderong dan Ekspedisi Berakit di Sungai Perak.

Antara acara menarik yang diketengahkan pada malam itu termasuklah cabutan bertuah serta pertandingan karaoke yang turut mendapat kritikan ala AF daripada tiga juri istimewa. Kobin juga turut menyumbangkan suara dalam mewarnai majlis gilang gemilang itu yang mendapat tajaan Adidas, Tayangan Unggul, Channel [V], TM Net, EMI Music, Palace of the Golden Horses serta beberapa penaja lain.

Keesokannya, ahli OGKL bersemangat dengan aktiviti Amazing Factor yang menyaksikan enam pasukan berhempas pulas memaksa diri menelan makanan pelik seperti peria, telur mentah, makanan bayi, cili padi, petai, cencaluk dan macam-macam lagi.

Kemudian mereka meredah hujan dalam acara Ribbon Race yang memerlukan pasukan mencari reben warna masing-masing mengikut klu yang diberikan. Pelbagai aksi lucu dapat dilihat sepanjang acara Amazing Factor ini berlangsung kerana ia menyaksikan gelagat ahli yang terpaksa mencuba sesuatu yang baru dengan penuh semangat.

Sememangnya, Santai’ 04 adalah program yang cukup bermakna dan menghiburkan kerana ahli bukan sekadar dapat berehat bersama rakan-rakan tetapi juga mendekatkan ahli keluarga dengan OGKL.

Izza Safinaz Ibrahim

foto hiasan

Wednesday, 17 April 2013

L04: Trans Gopeng - CH

Trans Gopeng - Cameron Highlands

04/05/04

Tarikh: 21-25 February 2004
Tempat: Gopeng - Cameron Highlands


Masih didalam cuti MC 1 hari ni. Lepas ke clinic singgah jap di cc .

Saja nak ucapkan tahniah kpd kesemua 20 peserta yg mengikuti xpdc ini . Anuar, Kak Aishah , Adanan , Sham ,Sheikh Yassir , roland-Olan , Huslan jerung liar , Rixal- rixaldinho ,Hanum-Ezlyn ,Wid-keluang , Uncle Appa Towkay , Rambo , Cikgu Rosli , Chigu Nor , Wahidah Wassini , Abboy , Al-Condor , Hadzrey , chedin dan saya sendiri.

Segala disiplin & kerjasama dari para peserta adalah penting didalam menjayakan sesuatu program/xtvt@xpdc. Korang semua memang best!

Terima kasih yg tidak terhingga kepada kesemua AJK OGKL yg meskipun ada yg tidak turut serta tetapi membantu urusetia xpdc dari peringkat perancangan,mesyuarat,membuat menu,menyediakan masakan, listing, membeli & memacking rations.

Terima kasih & tahniah juga kepada kesemua urusetia xpdc yg secara langsung mengendalikan keseluruhan program ini yg diketuai oleh setiausha kelab , Anuar yg dibantu oleh Kak Aishah , Adanan , Sham & Yassir.


Ingin juga saya mengucapkan syabas kepada Zambri EMBO (Rambo)kerana mempunyai sikap perhatinan yg tinggi serta sanggup turun balik untuk membantu & rescue team MMU yg kecapekan meskipun grup ogkl sudah pun selamat tiba ke destinasi. Satu sikap@tauladan yg harus diamalkan oleh kesemua ahli OGKL, Insya Allah.

Tahniah juga buat Wahidah Wassini yg berani mengatasi fear factornya mencuba xpdc treking yg melebihi 2 hari buat pertamakalinya .

Tahniah kepada Yassir & Cikgu yes ( Rosli) yg berjaya memancing 5 ekor ikan tenggas yg amat enak/manis sekali rasanya.

Tahniah kpd Uncle Appa 57 tahun ( Keluang ) yg buat kali ke3 mendaki bersama kami berjaya menghabiskan xpdc pod kali ini . Uncle Appa yg tergulung diantara team ogkl pencucuk guide dari hari pertama lagi menunjukkan bahawa beliau bukanlah seorang yg boleh diperlecehkan dgn umur . Calang2 orang muda pun malu dgn beliau. Terima Kasih kepada Uncle kerana membelanja kami sarapan kami di Gopeng & Satay 200 cucuk di Cameron Highland.


Tahniah juga buat Abboy & Al_condor yg mengidupkan suasana hiburan keIndiaan didalam hutan. Al_condor dapat gelaran baru lagi di Kem Yusuf dgn panggilan bari AL-"G" ....err...G-String .Nak tahu kenapa ? tanya kengkawan lain ek!

Tahniah kepada team lead di ketuai oleh Olan & Sham diikuti oleh Huslan , Rixal ,Cikgu Rosli , Rambo , Uncle Appa , Wid , Kak Aishah, Abboy , & Anuar ,kerana kalau korang lambat /tak cekap alamatnya team kita tak dapat tempat yg bagus kerana berebutkan kem site dgn team MMU.

Tahniah juga kepada team yg enjoy trekking kat hutan macam Cikgu Nor , Wahidah , Chedin ,Al-Condor , hanum , Hadzrey, Yassir , Nan & saya yg bhgn belakang yg dapat rileks lama .

Kelab memohan maaf sekiranya terdapat sebarang kecacatan @ ketidaksempurnaan disepanjang perjalanan program ini. Kelab telah sedaya mungkin merancang sebaik-baiknya bagi kelancaran sesuatu program tetapi kadangkala tidak dapat mengatasi perkara2 yg diluar jangkaan / luar bidangkuasa kelab. Kelab akan cuba memperbaiki dari masa kesemasa jika diberikan kesempatan.

Abd. Rashid Abd. Rahman

P/s Dari sekarang , semua kena prihatin mengenai ration apa yg dibawa didalam beg ? Jika urusetia tanya " siapa bawa ration itu - ini...bla....bla..bla ...? semua dapat jawab dah kerana memasing dah check dah semua ration yg diberikan kpd mereka he..he..he....

Saturday, 13 April 2013

L04: Journal Singgalang - Marapi

Journal of Singgalang - Marapi Adventure



Wednesday, 25th August 2004

The trip starts off at Puduraya Bus Station on the 25th of August 2004. The OGKL members, friends and families were waiting near Puduraya police station since 9 pm. They were Deeno, Fakhrul Anuar, Bullet, Yap, Kak Zaleha, Yassir, Abdul Hisham, Hadzrey, Idzam, Bob, Azlen, Jusrizaldi, Salina, Ahmad Rafaei, Mohd. Faizal, and Mohd. Faizul. Group pictures were taken with club flag celebrating the beginning of Merdeka Expedition. The bus took off at 10 pm sharp where we bid family and friends the final farewell. We took the Transnasional bus which costs us RM8. It was a nice 2 hour plus bus ride. Everyone was eager for the trip and nobody dares to sleep, yet. I think it's due to the 'I won't miss a thing' sensation, but yet, everyone was enjoying the bus ride to Malacca. We reached Melaka Central at 11.55pm and Hotel Mansoor at 12.15 am.

At the Hotel Mansoor front, we were greeted by one of the hotel staff. We were then directed to a corner of reception area where we rest our backpack. Boon Lee (Miss Tan), Mohd. Nor, Amrin, and Muhd. Suhaimi were found sipping teh tarik outside the hotel. The latter were from Singapore while the former three arrived from Johor and Melaka. We had a late supper and combined and distribute our rations and tents in the dormitory. Everyone went to bed around 2:30 am and snores at 2:31 am.

Thursday, 26th August 2004

We woke up at 6:30am. While waiting for our turns for shower, some of us made the final look through and arrangements of backpacks. The Committee Members made sure that the weight is distributed evenly to each backpack. It's quite a heavy load to pack but then, it's a pretty long trip.

All of us were ready and started walking to Malacca jetty at about 7:30 am. It's only 10 minutes walk from the hotel. Deeno collected all passports and were handed to the Ferry Malaysia Express booth. Those were individual international passports as well as group passports. The fare for one person return Malacca - Dumai is RM150.00. Money changers were also located close to the booth.

We had our breakfast and it was the last Malaysian meal of the expedition. The President gaves a speech and Yassir read out some do'a. Among other things, Deeno expressed that our objective to Sumatra is not only to climb mountain or shopping, but to see and learn first-hand while perhaps experience the lifestyles of the inhabitants. He also warned us not to entertain any of those porters or beggars in Dumai jetty. We then entered the Malaysian immigration building and through to the transfer boat. The smaller boat departed at 9.50 am and in about 10 minutes we were transferred to the Ferry Malaysia Express for a super smooth 1 hour and 45 minutes ride to Dumai.

Dumai is much warmer than Malacca. Its oil refinery and tankers can be seen almost along Dumai's coastline. The region is rich with oil and yet to be discovered. This would explain the sticky and greasy feeling on our skin.

Upon the arrival, we manage to peacefully go through Indonesian gate without any disturbance or charge from the porters. It's another 10 minutes walk to the 'Bis Pariwisata'. Waiting are a driver and a co-driver, both named Zul and are locals of Bukittinggi.

Stuffed our backpacks in the compartment and drove to a nearby Rumah Makan Pak Datuk (restaurant) to endeavour Minang food. It was delicious at about Rp336,000 for 20 hungry people or RM7 pp, very cheap, eh? However, some complained that lauk is too hot.

So we depart to Bukittinggi at 1:30 pm. The road is two lanes with not much of traffic, only to slow down for some potholes. We could see roadside construction everywhere and mostly been done by Sumatran's hand. We reached Kandis, Riau at 4:50 pm. It's still a hot day; we are allowed to do solat and have drinks at the stop. Ina ordered an iced tea (or "teh ice, with milk"), but delivered a glass of cold goat milk instead. Everyone thought it was funny, after that Ina slowly re-ordered again with a serious tone. The waiter finally understood that tea part, but didn't get the milk part. So, there you go… we move on to the next stop, Bukit Kincung, Batu Bersurek…

It was 8 pm at Rumah Makan Musafir and there was no electricity, and we were quite starving. The group has to decide whether to move on to the next restaurant (another 2 hour drive) or to wait until the diesel generator working again. We waited for about half an hour because we are stopping over to pray anyways. Then the lights are on and we had our Minang dinner at about 9 pm.

Friday, 27th August 2004

Arrived at Bukit Tinggi at about 12:30am. The half awake crowd transferred the backpacks to Ibu Halimah's family house. It is located at Bulaan Kamba Kubang Putih. The house was an ordinary kampong type house with three bedrooms, medium sized hall, a kithen, and a bathroom/toilet. The 16 guys slept in the hall while the girls get one of the bedrooms. It was quite chilly night, but we were given enough blankets and pillows. Thanks to Ibu Halimah's family. We slept at about 2 am.

Everyone was awake at about 6:30 am. The girls cooked nasi lemak for breakfast. We ate happily with Ibu halimah's family and at 7:30 am, we all packed and start the journey to Kg Dusun Tua. The kampong located at the foot of Mount Singgalang, at about a fifth of its height. We observed that most houses and even mosques here have a medium sized pond adjacent to the building. It is perhaps a fishpond for the household, although some women seen to have their laundry done at the pond. The road towards Kg Dusun Tua was very narrow and winding, but Zul, the bus driver skilfully twist and turn the vehicle as the route allows. We arrived at the highest residential peak safely.

Kak Zaleha donates some books to the pupils of Sekolah Dasar (Primary School) Kg Kota Tua. The view from up there is magnificent and perhaps the school has the best view of Mount Marapi. Regardless of the school and village being underdeveloped (compared to its city counterpart and of course in Malaysia), we noticed that school children are happy as we received a very warm welcome from the villagers and school staff. Cikgu Yufrizal (the school headmaster) explained that the school's development was left behind after President Suharto left his throne. However, it is very sad to see the bright and cheerful kids had to gain knowledge at the tired building where the teachers are mostly volunteered to service.



We left our backpack at the school lounge and head down to Koto Baru, where we stayed at Cikgu Yufrizal's house for the noon, and performed Friday prayers at the nearby mosque. Even during the hot day, the tap water is cold. Then we had our lunch at a nice Minang eatery. Despite the nicer food, the price is cheaper in the rural area.

At about 4:30 pm, we started stretching instructed by Kak Zaleha and bid farewell to Cikgu Yufrizal's wife. A very happy and friendly bunch. We trekked up to Kg. Dusun Tua. Reached the primary school at 5 pm and we collected our backpacks before started our journey towards Mt. Singgalang. Two guides headed the line while Cikgu Yufrizal followed the group.

It was getting dark and were told that it would take four to six hours to reach the mountain's peak and that has without a doubt uplift our spirit to reach the peak quicker. And the journey goes on until dark and through rain.

We are divided to four groups. The trekking was both very challenging and tiring. Our visibility is very limited because we had to climb in darkness. However, all along the route, the full moon is visible at north, giving the illusion that we are getting closer to the clearings ahead. That probably had given us some extra push while fighting with cold and hunger because we had skipped dinner that night. With backpacks taller than ourselves, these conditions did not allow us to march as quickly as we would imagine. As a result, at about half way up to the summit, we had to take five almost every 15 minutes, as to either purely resting or to eat some light snacks and drink. There was no campsite found along the trek except for the final half and hour.

As we climbed closer to the peak, we noticed something which is much different with Mt. Singgalang compared to the other mountains. Firstly, there were huge trees with big trunks covering the rim of its non-active volcanic crater. And secondly, there's only a small field of 'bonsai' trees were found along the track, and that was the first camping site we came across. In any case, we could see an astonishing view of the town and experience smooth refreshing breeze from the latter.

Saturday, 28th August 2004

The first group arrived at Telaga Dewi at 12:30 am while the sweeper group at 4am. We opened the tents there and cooked supper. The temperature was chilly but bearable due to food intake and campfire. We caught some zzzs until 6:30 am.

Early in the morning, we climbed up to the summit of Mt. Singgalang. It's about 15 minutes walk from Telaga Dewi. We noticed that the track was much different in the daylight (of course). All along the way, we can see mosses living on the moist surface of another bigger plant. This type of natural habitat is unique to Singgalang as it is rich with water. The all-year damp and wet surrounding promotes the growth of these thick masses and covers every area even on the wood of a living tree. Even the ground was spongy.

When reaching the peak, the first thing that we could recognise was the view of Mt. Marapi, with its smoke coming out from the crater. And the clear sky with a lot of houses, ponds and streets underneath. So, the area instantly became a studio for taking pictures. The painstaking climb which we had experienced the night before was gone with the cool breeze.

We notice that there was an RCTI aerial structure located at the peak with cables that goes down towards the foot of the mountain. The cables would easily be at least 4 km long!!



At 8:30 am, all of us had our breakfast (noodles, cucur and coffee), packed and ready to roll. We descended along the RCTI aerial cables, through a challenging track of dense jungles, bamboos, and vegetable plantations. Mt. Singgalang track ends up at RCTI building where we can walk through a concrete road towards the bus. Along the road we could see acres of chilli, sugar cane, and cabbage plantations. There are also sugar factory. We noticed the all farming work are done by the Sumatran's hand without much use of machineries.

The bus took us to Ibu Halimah's house where we unpacked and repacked the backpack, only to carry drinks and ration stuff for Mt. Marapi journey.

We ate dinner at a Minang Restaurant and start trekking to Mt Marapi from Koto Baru, the base of the mountain. We left the bus at the side of a road and walk about one and a half hour towards the registration booth. The mountain is a more popular climb compared to Singgalang whereby the track and its camping sites has been controlled and supervised by the locals. The mountain ranger gave a few handy tips and warned us to be on the peak for a maximum time of half an hour. This is due to the last 'unexpected' accident whereby eruption occurs two years ago.

After registration, we walked up along a single lane path. It's a two hour ascending walk towards Pasanggrahan, a spot for rest and relax (or maybe overnight). There we met a group of student climbers from Medan. They are very friendly and easy to talk to. We had some coffee and snacks to get energised and to overcome the chilly night. At 11 pm, we start our journey up toward the peak of Mt. Marapi. We went through hundreds of camping ground especially at the foot of the mountain. All of them were occupied for this weekend but camping in Mt. Marapi was in the schedule.

Sunday, 29th August 2004

The track was a mixture of steep and very steep climb with a very recreational feeling in every step. Evidently, the climb was not as tiring and terrorising compared to Singgalang, mainly due to a much lesser load on our back. Many local climbers walked pass us and some sang and dance all along the way up. Some were not wearing any shoes, and some have climbed up for the fourth time. And at sunrise, we found out why people kept on coming here…

We manage to reach on a levelled area of the crater at 7:30 am. The place was full of dark grey molten larva rocks. The view from up there was so breathtaking, though there was always a stint smell of sulphur around the volcanic chasm. Mt. Singgalang was standing high on the west and some say we can almost see Padang (West Sumatra). We took pictures and went up towards the very steep mouth of Marapi. It is as long as 1 km in diameter. So, we walked as far as half kilometre towards the south of the mountain, where Merpati peak is located. For a beginner, the step up was really scary as the ground was made up of loose rubble and hardened sulphur. There was few teenagers offering what they called 'bunga abadi' or the ever blossom flower (adelweiss). It was taken from a garden located at the south of the mountain.



After taking many pictures, we descended down towards Pasanggrahan. Besides raining a little bit and caused a slippery track half along the way, some of us has foot injury and had to slow down a little, although the local kids just running fast without a shoe. The camping site we seen occupied last night was all vacant today and all is left was heaps of garbage that was not a real eye candy.

At about a kilometre (45 minutes) away from Pasanggrahan, we noticed there were two men, both carrying a sack of traditional herbs and roots collected from Marapi's foothill. Close by was a very practical stall selling instant noodles, fruits, kuih-kuih, and cold and hot drinks.

We reached Pasanggrahan to shelter ourselves from the rain and head down towards the bus.

At 3 pm, we reached Ibu Halimah's house, packed and bid farewell to the beautiful family and later checked in to a hotel in Bukittinggi and had dinner and a night rest.

Monday, 30th August 2004

After breakfast, we head up towards Padang. It's a six hour drive to the beach where we had lunch at a beachside café. Close to the café was some fisherman just landed from a fishing trip.

Padang was a small capital with lots of Minangkabau buildings, horn-shaped roofs. The west Sumatra capital is famous for its silver, hand weave, embroidery and woodcarving souvenirs. All are available for tourists. The people here are friendly and very generous with smiles and nice words.

Later during the day, we head back towards Bukittinggi for a shopping spree. In the middle of the town was a clock tower with Minangkabau roof named Jam Gadang. It overlooks the market square and the town's historical surroundings. Besides Jam Gadang were locals sitting down chilling. There are some small kids asking for money. Similar souvenirs were available for tourists.

We started our journey to Dumai at 8:30 pm.

Tuesday, 31st August 2004

We arrived at Dumai just after Subuh. Packed and clean our selves up before breakfast at a nearby restaurant. There Deeno gave a speech and everyone congratulate each other on our adventure. All of us sang Negaraku as apparent to our National Day.

Head east to the jetty where we bid our sallam and thanks to the Zuls and later through immigration. We safely reached Malacca at 2 pm and towards KL at 3 pm.

By Faizul

Wednesday, 10 April 2013

L04: Program Menderma Darah OGKL



Program Menderma Darah OGKL
Tarikh: 11 Januari 2004
Tempat: Tabung Darah Negara, Kuala Lumpur

Kelab OGKL memulakan project/ program awal tahun 2004 dengan program amal - Menderma Darah di TDN pd sabtu lepas. Seramai 19-20 org yg sempat bersama kami pd kali ini. Terima kasih pd semua yg sudi menderma.

Saya yg agak lewat datang kerana singgah ke rumah sepupu saya yg akan melangsungkan perkawinannya. Yg kelihatan sempat hadir pagi itu tak silap ....err.. Fazid, Huslan jerung, kak Aisyah, Zul Zener, Sheikh Yassir al-Afghan, Fakhrul , Mas Eliza, Bullet, Lin Ton, Leman Hassan Sas, Bob, Juz Rizaldinho, Che Deen, Sham JV, YL Yap, Fahmi dan Izam .

Izam yg selalunya rajin menderma plasma tetapi bagi meraikan rekan2 yg lain....menderma darah pula pd kali ini. Uncle Yunus Mahadi ( Bekas penasihat OGKL) juga sempat menjenggah kami di situ . Terima kasih kepada Uncle Yunus kerana beliau sudi menyalurkan sumbangan RM500 kepada Tabung Kelab OGKL bagi menyemarakan lagi kegiatan kelab pada tahun 2004 ini.

Wahidah yg bekerja di Pusat Darah Negara menjadi host kami kerana tiada kegiatan mobile pada hari tu. Ramai juga penderma dari IPTS yg datang menderma darah. Penderma di berikan makan & sijil selepas menderma. Pada yg tidak dapat sijil lagi , sila tunjukkan buku pendermaan kepada Wahidah untuk pengeluaran sijil.

Selesai di PDN kami ke kedai outdoor di jalan ampang kemudian terus pergi minum di Belakang Risda . Cara tak sengaja , Dak Zeq juga ada disitu ...apa lagi riuh rendahlah dibuatnya ! Yg lain merancang untuk ke Ampang point kemudian pergi bowl. Saya & Aishah kena balik kerana terpaksa gi rewang di rumah sepupu yg kawin tu.

Semuga amalan menderma darah kita hari ini berterusanlah hendaknya. 3 @ 4 kali setahun memadai rasanya. 
Juga tahniah kepada mereka yg menderma buat pertama kalinya. Ada 2 -3 orang yg berjaya memberanikan diri mereka . Tahniah ! dan syabas !

Abdul Rashid Abdul Rahman

Tuesday, 2 April 2013

L04: Berakit Kuala Kangsar



XPDC BERAKIT (KUALA KANGSAR - PARIT) PERAK

30.04.2004 - 02.05.2004

Jumaat 30.04.2004 - KL - Kuala Kangsar

Kami para peserta di minta berkumpul di Restoran Teratai Daya Dumi. Ieda, Ida dan Zu adalah antara yang terawal sampai. Punyalah nak menetapi janji, pukul 8.05 lagi kami dah sampai. Tunggu punya tunggu jarum jam dah menunjukkan pukul 9.30 malam. Tak nampak pun orang yang lalu lalang bawak beg besar-besar. Iskkk…iskkk…mana diorang nie. Tak jadi ke ? Call kak Fazidah….jawapanya "on the way - sangkut jem giler nie". Dalam hati merungut jugak kalau dah jem kenapa tak keluar awal. Macam kami nie, siap ambil time off lagi. Setelah melepak dan melepak, datanglah seorang mamat nie, tapi namanya terlupalah pulak, bercerita bahawa dia adalah insan yang di pertanggujawabkan untuk segala peralatan di Kuala Kangar. Menurutnya dia tidak dapat menjoinkan diri kerana baru sahaja mula bekerja. Apa-apa sahaja lah. Di sebabkan Daya Bumi hendak di tutup kami pun keluar ke jalan utama. Sampai kat air pancut tu, kesabaran kami di tahap maksimum, Ida call Denno, jawapan yang di terima "kami di Restoran Teratai nie, koarang kat mana nie ?". Tergelak jugaklah rupanya dah misunderstanding, berkumpul di bahagian luar Restoran Teratai bukan di bahagian dalam bangunan. Sabar ajelah. Sepanjang perjalanan ke bahagian luar Restoran Teratai kami asyik tergelak aje. Apa-apa pun akhirnya kami beragabung dengan OGKL.

First at all, kami membayar yuran penyertaan untuk menjoinkan diri dalam aktiviti berakit nie. Pembayaran di buat kepada Fakrul. (Lembut mcm tak caya plak, aktif dalam panjat memanjat nie). Lepas tu borak sana borak sini. Kami di fahamkan bahawa bas tersangkut dalam jem di jalan Kuching. Iskkkk…iskkkk lambatnya. Biasalah KL bila aje ada cuti semua jalan sesak. 

Akhirnya bas yang di tunggu sampai juga. Kami bertolak ke Kuala Kangsar dalam pukul 11.00 malam. Memula tu dalam bas bukan main bising, last-last semua terlelap. Maklumlah dah penat menunggu. "Penantian Suatu Penyeksaan". Kami singgah di R & R Tapah 2.30 pagi. Fuhyoooo, ramainya manusia. Pehhh nak masuk bilik air pun beratur punya le panjang. Apa lagi nak membeli. Tengok aje le mak cik tu makan mee sup panas. Pehh mesti sedap giler kan. Kalau tak sedap pun sedap jugaklah tambahan perut tengah lapar giler + cuaca yang sejuk. Iskkkk…telan air liur ajelah.

Setelah segalanya settle kat situ kami pun menuju ke bas. Banyaknya bas sekolah. Alamak lupa nak ingat plat no bas tu. Dari belakang ke depan, dari depan ke belakang….tu dia. Nasib baik nampak si Jerung Liar kat tepi longkang tu. Alhamdudilah…kalau tak call kak Fazid le jawabnya. (Sorry kak no akak aje yang kami ada). Selain daripada kami si Ina dan Paei pun sesat dalam pencarian bas tu. Ini mungkin sebab mamai kot. Apa-apa pun bas kembali bergerak dalam keadaan yang sesak.

Kami selamat sampai ke Kuala Kangsar lebih kurang pukul 6.30 pagi. Lega rasanya. Dapat meluruskan pinggan yang dah macam nak patah dan menormalkan kembali suhu badan. (sejuk giler dalam bas tu). Perjalanan dari KL ke KK kami rasakan seperti perjalan dari KL nak ke KB. Bertolak malam sampai pagi. 
Kami bergerak ke Jeti Kuala Kangsar.

31.04.2004 - Kuala Kangsar - Kg Senggang Manong

Meriah gak pekan Kuala Kangar nie. Ada 'Karnival Sukan Air' di jalankan. Sebahagian besar peserta gie solat subuh kat masjid Kuala Kangsar. Ieda dok stay kat jeti aje. Sambil tu bukak diari. Catit serba sedikit. Siap jugaklah sebuah sajak di situ. Tapi tak leh di dedah kan kat sini. Hanya untuk simpanan ku. Kami bersarapan pagi nasik lemak tak sedap. Tapi sebab lapar, makan jugak leeee….Si Fakrul macam pandai masak aje. Komen tu komen nie, ada betulnya komen-komen dia tu. 

Kami naik bot menyeberang ke seberang sana. Hari nie, kat sini ramai sangat orang sebab ada karnival sukan air. Sultan Perak pun akan turun. Nampak meriah. 
Kami sampai kat balai raya. Kelihatan ada buluh, pelampung, tali dan life jaket. Tukar baju yang sesuai untuk berakit dan senaman. Guru senaman kami adalah Cikgu Leha. Selepas tu kami telah di pecahkan kepada 3 kumpulan :-

1. Kump Solomon 2. Kump Doremon 
Ketua : Denno Ketua : Abang Jamal
Ahli : Saf (Wife Deeno) Ahli : Fakrul 
Paei (Pak We Ina) Kak Tini
Ina (Mak We Paei) Cikgu Leha (Guru Senaman)
Zu (Kosijaya) Ida (Kosijaya)
Apid (Adik Denno)

3. Kumpulan Payung
Ketua : Fahmi (Pak We Kak Fazid)
Ahli : Huslan (Jerung Liar)
Kak Nita
Kak Fazid (Mak We Fahmi)
Sabariah (Apa-apa sahaja lah kau nie sabariah)
Ieda (Kosijaya)

Setiap kumpulan di bekalkan dengan 20 batang buluh, 6 biji / buah pelampung dan segulung tali. Taklimat secara ringkas telah di berikan oleh Denno. Selebihnya pandai-pandai le….Kami start membuat rakit pada pukul 9.45. Masa yang di berikan adalah selama 1 jam. Group lain semuanya dah siap, tapi group kami (group 3) masih belum siap dan kekurangan tali. Memohon simpati daripada Group Doremon. Diorang tak bagi…sedihnya. Tapi mujurlah si Denno, memberi ihsan talinya kepada group kami. 

Alhamdudilah kesemua group selamat menyiapkan rakit masing-masing. Apa lagi luch time. Heeee…tengah hari nie kami di hidangkan opppsss…silap nasi bungkus, lauk ayam sambal, ayam masak kicap, sayur dan ulam-ulaman. Siap ada sambal belacan lagi. Apa-apa pun perut yang lapar telah kenyang, mata mula mengantuk. Heee….heeee…masih ada cabaran yang perlu di hadapi.

Kami mula berakit pada pukul 12.30 tgh hari. Sebelum itu kami di minta masuk ke dalam sungai untuk satu aktiviti yang di namakan "Water Confident". Apa lagi bila rakit dah dalam air….terasa seronok dan debarannya. Ieda takut…timbul ke rakit ieda nanti !!!!!!. Masa nak naik tu, macam-macam ayat dah keluar dah, akhirnya kami semua mampu tersenyum sebab memang best. Mula berakit…excited tau. Permandangan di sepanjang perjalanan memang mengasyikan. Kami melaluai Masjid Ubuaidiah (Kalau silap sila le betulkan) dan Istana Sultan Azlan Shah. Lawa giler. Kami juga terpaksa menempuhi kg-kg di sepanjang aktiviti berakit tersebut.
Aktiviti berakit nie telah di bantu oleh 2 orang bot man, iaitu abang Man dan Mathadir. Dari kiri ke kanan, kanan ke kiri adalah arahan yang biasa di arahkan oleh mereka berdua. Dalam hati merungut juga dah elok-elok di kiri kena ke kanan. Bukan senang nak cross sungai tu. Iskkkk…iskkkk…letihnya. Tapi biasalah tu yang di namakan cabaran kan. Kak Nita, tangan ieda dah lenguh, Lan nah kau plak !!!!!!!!!!

Sampai satu part masa berakit tu rakit kami semua kena tunda dengan bot man sebab lubuk kat area tu. So di tunda satu persatu rakit. Heeee……..seronok aje, Group 3 - Group paying sentiasa di hadapan. Tiada cabaran daripada Group Salomon dan Group Doremon. 
Alhamdudilah kami selamat sampai ke camp site lebih kurang pukul 5.30 petang. Petang tu kami makan kuih and air the susu. Buat tu buat nie termasuk le pasang khemah. Lepas tu apa lagi mandi. Siap ada satu soalah pulak tu : "kita nak mandi kat mana nie ?". Sapa yeeeekkk…yang pasti sungai le jawabnya. Malamnya kami sekali lagi di hidangkan dengan nasik goreng dengan ayam bakar. Peeehhhh dalam hutan makan apa sahaja rasa sedap. (Sebab dah tak ada pilihan kot) heee…heeee… Apa-apa pun ayam bakar tu siap ada chefnya tersendiri tau. Jangan tak caya.

Masa aktiviti memenuhkan perut memasing tu, kami mendapat berita gembira yang bot man kami telah mendapat ikan patin seberat kira-kira 4 kilo. Besar and keputusan di ambil untuk bakar ikan tersebut. Thanks abang Man and Mathadir. Tengok ikan patin teringat padamu. 

Aktiviti suai kenal di adakan selepas makan. Semua orang wajib menghadirkan diri. Satu persatu memperkenalkan diri. Di kesempatan ini juga kami telah mengetahuai dari mana dapatnya nama seperti :-

1. Jerung liar (Huslan) : Gie memancing ke Tioman, tapi tak dapat ikan…so member Huslan mengelarkan dia sebagai Jerung Liar.

2. Deeno : Ramai sangat yang bernama Din. Umumkan diri sebagai Deeno di hadapan lebih 180 students masa di UiTM.

Ada satu trajedi yang telah menimpa Fahmi di ceritakn semula oleh Fahmi, Fakrul, Deeno dan semua yang menyasikkanya. Ehhh…ngerinya. Tak tahu macam mana nak cakap. Tapi ahlamdudilah masih boleh aktif Cuma kena jaga-jaga dengan kakinya. Katanya semangat pernah down, tapi sebab dah minat kan. Cerita daripada Abang Jamal juga tak kurang hebatnya. Kagum sungguh dengan abang Jamal nie, walaupun antara yang paling senior tapi semangat masih WAJA lagi tu. Saf juga boleh di kagumi, walaupun mengandung tapi semangat tetap menyala. Heeee….husband dan wife sama aje.. Malam nie juga Deeo mengatakan yang Zu tadak dapat meneruskan aktiviti berakit sebab terpaksa pulang ke KL atas masalah yang tidak dapat di elakkan. Malam nie juga menyasikkan si Sabariah bersedih sebab kameranya jem Mungkin sebab masuk air kot. Kesihan dia monyok aje. Apa-apa pun sabar ajelah Sabariah and Ina. Sebut pasal kamera pasti menjeling ajelah diorang berdua nie. Tengah dok kenal ahli, kami di hidangkan dengan ikan patin bakar. Masa siap masak tu rasa macam sedap aje. Tapi setelah di makan, mungkin sebab besar, dah tak rasa sangat dah patin nya. Apa-apa pun thanks sekali lagi kami ucapkan kepada abang Man and Mathadir. 
Malam melabuhkan tirainya. So kami semua pun tido leeeee…..

01.05.2004 - Kg Senggang Manong - Parit

Pepagi lagi kami di kejutkan dengan jeritan suara daripada Deeno. Solat subuh katanya. Ehhhh sejuknya. Bila segalanya selesai, kami di hidangkan dengan breakfeast pagi nasi lemak + telur goreng + teh panas, Cuma buah bidara aje tak ada… Setelah segalanya selesai, acara membuka khemah, bersenam dan bersalam-salaman dengan Zu yang akan pulang ke KL. Hari nie kami akan bertolak dari Kg.Senggang Manong ke Parit.

Kami bertolak pada pukul 9.45 pagi. Sebelum tu dah puas dok posing sana, posing sini, snap sana, snap sini. Kenangan terakhir di Kg Senggang Manong. Kami di fahamkan bahawa kami akan berakit lebih kurang 5 jam. Bila di congak-congak insyallah kami akan sampai pada pukul 3.00 petang. Semangat daripada Group Doremon and Salomon berkobar-kobar untuk menewaskan group Payung (Nama tak komersial lansung - Kak Fazid and Kak Nita tolong le jawab yeeeee…kalau ada pertanyaan). Alhamdudilah segala-galanya berjalan dengan lancar dan sepanjang berakit beberapa kali kami telah berehat di tengah-tengah sungai. Seronok sangat. Semuanya ada. Siap bergambar lagi tu. Tak akan ku lupakan. Nak di jadikan cerita, group Doreman telah kekurangan pelampung sebab 2 daripada 6 pelampungnya dah kempis. Terpaksalah diorang duduk di bahagian hadapan. Kasihan diorang…kasihan diorang….Group Saloman mendapat tenaga muda….oppssss adik kepada Deeno mengantikan Zu yang pulang ke KL. Group Payung sejak dari mula mendahaluai daripada group yang lain. Di akhir garisan…….dah nak sampai le nie. Kami semua terpaksa di berhentikan di kira-kira 50 meter dari tempat sebenar untuk tamat. Ini adalah di sebakan paras air yang naik dan terdapat pokok besar yang menghalang kami. Kami di tunda ke tepi sungai dan terpaksa menahan dengan menarik pokok-pokok yang tumbuh di tepi sungai. Bagi group paying, nasib baik Jerung memakai sarung tangan. So…lekat le tangan nya ke pokok tersebut. Atas arahan abang Man, kami yang di atas rakit di paksa terjun ke dalam sungai. (Kak Nita hajat ieda tercapai) Ingat ke cetek rupa-rupanya dalam. 2 group yang lain juga mengalami perkara yang sama. Kami di angkut oleh bot man seorang demi seorang untuk di hantar ke jeti pekan Parit. Akhirnya Parit kami datang….
Kami sampai ke Pekan Parit lebih kurang pukul 4.30 petang. Di jamu dengan makanan tengah hari iaitu macam nasi kenduri. Daging rendang dan sayur kubis. Lepas makan, gie masjid Parit. Mandi…..mana yang nak solat, solat le…mana yang dah siap gie ke tempat tadi. Kami mendapat berita bahawa kami terpaksa balik ke KL pada petang yang sama juga. Bas akan bertolak pada pukul 5.45 petang. Ada juga kata-kata dari kalangan kami "aku kempunan makan meee bandung pekan parit." Eeehhh memang betul. Ingat ke dapat le merehatkan diri seketika. Rasa masih belum puas mengenali dan bermesra dengan member OGKL. Kata akhir daripada Deeno, mengucapkan TAHNIAH kepada semua yang terlibat dan keputusan rakit terbaik adalah jatuh kepada GROUP PAYUNG. (ada tuah nama tu). So…sepanjang perjalan ada gelak tawa bila mendengar cerita daripada abang Jamal. Kami selamat sampai ke KL pada pukul 10.15. Masing-masing mencari haluan sendiri untuk pulang. Jumpa lagi kekawan semua. 

Apa-apa pun kami semua berpuas hati dan merasa sungguh seronok.

"TAHNIAH KEPADA OGKL DAN SEMUA YANG TERLIBAT"
"UCAPKAN TAHNIAH JUGA KEPADA DIRI ANDA"
"JAUH PERJALANAN LUAS PERMANDANGAN" 
"DI MANA ADA KEMAHUAN DI SITU ADA JALAN"

Catatan peribadi
Zarida Binti Haji Mahmud

p/s : yang tidak akan di lupakan :-
1. Kak Fazid dan keladi bunting.
2. Sabariah dan Ina pasal kamera.
3. Kak Leha dan ikan patin
4. Group Doreman - 2 Pelampung kempis & sentiasa di tunda.
5. Group Salomon - Sentiasa mencari jalan sendiri. Orang ke kiri, dia ke kanan
6. Deeno dan family - Thanks a lot.
7. Paie - hantu ikan patin rupanya mamat nie

Ieda mengambil kesempatan nie untuk memohon maaf kiranya ada perlakuan dan tingkah laku secara sengaja dan tak sengaja telah menyinggung hati dan perasaan semua orang. Kita jumpa lagi di lain xpdc. Insyallah.