logo
Gambar-gambar kemeriahan IFTAR OGKL 2017

Logo OGKL

Logo OGKL

Thursday, 1 August 2013

L08: Eksplorasi Air Terjun Berkelah - Jerangkang


6 -8 Jun 2008 OGKL dengan trip ke air terjun, Air Terjun Berkelah & Air terjun Jerangkang di Maran, Pahang. Seramai 14 orang dipimpin Apip, Wak Jan, Muzammil, VJ, Sathi, Seline, Azad, Wan Pojie, Nurul Ain, Abg Zaini, Cuna, Faizal EBC, Sarah & Azreen.


Jumaat - (6 june 2008 ) 7pm.

Sehabisnya waktu bekerja ku, sepantas kilat ku meninggalkan desktop secepat mungkin sebelum boss ku datang bersama masalah-masalah baru yang perlu di follow up.. sepantas mungkin, aku bergegas ke Taman Desa untuk mengambil Sarah. Kira-kira jam 8.30mlm, kami bergegas ke Central Market (CM). Cuak juga takut lambat sampai nanti.. sebaik saja sampai di CM agak kabur-kabur sebab macam musykil yang mana satu YZ heheh.. Jadi, selepas cubaan menelepon beberapa orang, dah dapat agak mana satu YZ. Maka kami berdua pun ke sana.

Setelah dengar-dengarnya ramai yang belum sampai lagi, aku dan Sarah pun melepaklah makan malam. Lepas dah makan, nampaklah seorang demi seorang peserta-peserta “Trip Santai -Air Terjun Berkelah & Jerangkang" masuk ke restoran YZ tu. (kami teka aja itulah pesertanya dari segi saiz beg-beg sekalian yang sangat besar). Masa tu ala-ala nak ke belakang jumpa all the participants tapi sebab saya ni pemalu orangnya ahahaha. Maka membatalkan hasrat untuk sementara. Bukan pemalu sebenarnya, tapi lambat warming up dengan orang-orang yang tak berapa nak kenal.

Selepas sudah lama duduk melepak di depan restoren dan peserta-peserta lain lepak di belah belakang, Abg Apip ( ketua expedisi) pun call kami. “meh lerr join ramai-ramai kat belakang nih” katanya. Mesti dia cam kenapa tak turut beramai-ramai di belakang? Maaf kami ni malu-malu kucing eheeh.. 

Sesudah berbual-bual sekejap, kemudian ada briefing pasal trip dan di situ baru ku tahu rupanya kalau kos perjalanan dah tulis “carpool cost included” maksudnya orang sediakan kereta, maka ku yang sangat kabur ini sudah macam agak cuak. Takkan nak tinggalkan kereta Pican ku di lorong yang gelap lagi meragukan itu. Maka ku bertanya untuk bawa juga Pican ku. Boleh bawa Pican, tapi minyak cover sendiri. tak apa. ok aja. Sebab terasa salah sendiri, sebab tak tanya betul-betul ehehhe.. tapi sedap juga bawa kereta sendiri sebab beg campak dengan senang hati di bonet Pican ku yang sangat cute ahahah…

Apapun, perjalanan bermula kira-kira jam 10.30mlm dari KL, (2 keter, 1 Pajero dan + Pican ku yang tiba-tiba masuk list. Maaf organizer. saya tak tau. Jadi adalah beberapa tempat-tempat perjumpaan sebelum sampai di Exit “Sri Jaya” (satu Exit lepas Temerloh) ehhh jap.. was it Temerloh ke Maran?? errk,, ilang ingatan kejapp ( forgive my Sanguinness huhu :P).. 

Dipendekkan pengenalan cerita yang tak perlu ini.. kami pun masuklah ke lorong yang nak masuk ke Taman rekreasi Air Terjun Berkelah, Pahang. Tidak ku sangka rupa-rupanya jalannya agak mencabar juga untuk kereta comel ku ehehhe.. akan tetapi nasib baik kereta comel ku agak tinggi maka agak berjaya jugalah melalui jalan berlubang-lubang itu. Siap ada jalan runtuh tu. Bila sampai kawasan jalan runtuh tu semua penumpang-penumpang kereta kena keluar ehehehe.. jalan kaki. Pemandu ajalah naik kereta sebab takut “kejejakan” yang hebat akan berlaku heheheh… Maka dipendekkan lagi cerita, lepas jalan-jalan hebat itu, kami tiba di campsite tepi sungai kira-kira jam 3.30pg. Siap-siap khemah semua. Maka semua masuk beradu kira-kira jam 4.30pg.

Sabtu ( 7 June 2008 ) - 6.30 pagi

Kira-kira 6.30pg ala-ala terjaga kesejukan sikit. Masa memula nak tidur tak adalah sejuk. Siap kepanasan lagi dalam khemah, tapi agaknya dah mula berembun sumua sejuk woo. Nasib baik pakai stokin, kira-kira memang tidur-tidur ayam selama 2 jam aaa.. ok fast forward lagi. Selepas semua orang bangun, makan, basuh muka kami memulakan trekking naik ke air terjun Berkelah. 

Jalan mula-mula memberi harapan tinggi sebab jalan ala-ala moden, siap trek simen semua ehehehe. Dalam hatiku… “kalaulah sampai atas jalan begini.. :P”.. ala-ala lepas 5-10 minit jalan (maaf ni hanyalah anggaran perasaan ku sebab ku tak tengok jam pun). Maka trekking luar jalan simen pon bermula. Jalan-jalan awal masih memberi harapan padaku, sebab ala-ala “walk in the park” (ikut term si Faizal). Jalan dan jalan.. wooo.. berhenti di 1st waterfal.. wwuuuuu lawa. Air hijauu. Sempat main cecah-cecah air kejap. Dalam hati masing-masing mesti semua tak sabar nak mandi kat grand waterfall kat atas.. wuuu.. lepas 1st waterfall sudah mula aksi panjat memanjat sikit. Tak apa, masa ni boleh tahan lagi.

Dan kemudian, tibalah part batu-batu yang sangat banyak dan licin. Masa ni agak cuak-cuak jugalah katakan. 1st time memanjat batu batu sambil melihat lubang-lubang besar di tepi... wooo cuak... ala-ala macam eerkkk.. kalau tergelicir boleh menangis ni ehehhe.. but hey after around 2 hours, we all made it.. (rasanya the timing might be more than 2 hours kot.. sebab trip santai maka kami banyak berhenti tangkap gambar waterfall…). Elok-elok sampai atas, hujan sudah mula turun renyai-renyai. Masing-masing duduk termenung berteduh bawah batu besar ala-ala gua ehheeh.

Lepas aksi ala-ala menunggu kira-kira setengah jam kot.. masing-masing buat keputusan nak turun mandi. Maka di sinilah bermula penukaran status “Gred C” trip santai ini mula bertukar menjadi “Cuak dan Cemas” untukku. Masa baru-baru nak masuk mandi manda dekat sungai tu, tiba-tiba abg apip jerit suruh semua naik.. ”air Naik, Air Naik”.. erk.. masa tu semua cepat-cepatlah paut pada tali yang sudah mereka ikatkan (untuk memudahkan peserta melintasi air yang deras) dan berjalan menuju ke tepi, dan di kala ini, air yang sangat deras sudah menolakku ( yer aku yang sangat berat ini pun boleh ditolak dengan arus air yang sangat kuat itu). 

Mula-mula memang cuba tahan kaki kat batu besar sket tepi tuh. tapi entah macammana tergelincir juga dan dikala itu kaki ku terangkat dan air sudah menolakku dengan hebatnya. Bila kaki terangkat, tak jejak bawah, air kuat, tak sempat pikir nak kocak kaki. tangannku berpaut cepat pada tali tu. Dan memang nasib baik tak lepas tali tuh. kalau tak ada agaknya aku sampai bawah air terjun dalam masa hanya suku daripada masa kami daki. uhuhu.. Masa tuh nasib baik lah wak jan sempat tahan aku dari belakang dan aku boleh berdiri semula sambil memaut tali.. huhuhuh.. tapi-tapi lepas tuh.. wak jan pula nak hanyut sikit kena tolak air tu... nasib baik sempat tarik wak jan.. kalo idak.. uhuhuh… air yang menakutkan details sepenuhnya tak dapat diceritakan sebab tiada gambar dalam kamera mekasey Encik Azizan(wak jan) sebab cepat menyelamatkan saya.. huhuhu


Air sungai yang pada asalnya berwarna kehijau-hijauan jernih, bertukar warna menjadi coklat teh susu dalam masa yang sangat singkat.. air turun 2 kali ganda derasnya. wooo menakutkan okay. Pendekkan cerita lagi lepas tu kami terkandas bawah batu ala-ala gua kira2-3 jam kot.. ntahlah.. lupa nk tengok jam. Tapi agak lamalah sebab kene tunggu air kurang deras.

kira2 jam 4-4.30 kut, bila agak-agak selamat nak cross sungai, maka kami mula turun ke bawah.. woohh.. perjalanan turun sangat banyak agenda slide meluncur turun batu ehehhe.. sebab ku tak konfiden ngan grip sandalku, maka better be carefull than sorry kan? so bila agak-gak cuak nak turun batu je, slide. Tapi rasanya trip turun agak cepat sebab kami tak banyak berhanti, tapi ada satu part air terjun tu sempatlah kami berendam kira-kira 10 minit, sementara tunggu geng belakang sampai. tapi masa ni air memang dah teh susu sepenuhnya.

Dipendekkan cerita lagi (wah panjang nih nak muat semua dalam satu entri). sampai bawah. berendam lagi. then salin baju dan bergegas keluar dari area Berkelah. park kereta dekat tepi kedai makan dan naik lori pergi area Jerangkang pula. Woooo... Naik lori kira-kira 40 minit. Memang New Experience and menarik ehhehe.. ala pekerja asing dok berlonggok ramai-ramai di belakang lori ehehhehe. Jalan yang ala-ala roller coaster yang penuh hentakan ahahaha.. but it was fun... yeahh.. 

Sampai Jerangkang, semuar siap-siap ambil barang, dan masa tuh baru perasan beg ration tak bawa rupanya ehehehe.. trajedi betul. cam ala-ala stranded jauh dari civilization ahahah.. but no worries, geng-geng ogkl ni kreatif menyelesaikan masalah... eheh malam tuh kami makan bubur dengan ayam panggang hasil kombinasi ration-ration yang terselamat hihik..

Lepas dinner, ade sessi suai kenal ehehhe.. since ade 14 orang aja so tak adalah lama mana sessi suai kenal ni ehehe.. soklan paling banyak diajukan oleh abg Zaini yang mula-mula mengenalkan diri dia pada saya and sarah sebagai “abg John”. waaahhh.. rupa-rupanya nama dia zaini ehehhe.. boleh kata sumer orang dapat satu soklan dari abg zaini nih heheheh.. bila sampai turn dia.. Semua orang macam tak tau nak tanya apa pula. Lepas suaikenal and briefing sedikit dari abg apip, maka sumua masuk beradu ehehe.. woo.. malam ni memang tidur sungguh-sungguh tapi every few hours terjaga sebab tangan lenguh ahahah.. around 7.30pg barulah ala-ala membangunkan diri keluar khemah.

Ahad ( 8th June 2008 ) 7.30 am

Bangun, keluar khemah, sambil mengajukan soklan kepada Muzamil ” Sungai kat belah mana ek?”

Soklan ku tidak dijawab tetapi di beri statement ”Laa nk teman gi toilet ke?” Hampeh standard la kalau orang tanya sungai mana di pagi hari maknanya nak gi toilet? ahahahah.. tak apa memang hobi encik muzamil mengacau segala peserta yang ada.. ok forward forward.. pagi tu breakfast ala-ala sumbangan orang ramai dan kompilasi barang-barang yang ada hehehe.. siap ada kek wooo.. Orang laincamping mana ada kek.. kami camping santaiii ehehhe... lepas makan, kemas-kemas sikit, naik lah bukit sikit pergi waterfall jerangkang. this time track tak ada panjat-panjat eheeheh. lalu jalan biasa. tapi canak sket aa.. masa mula-mula jalan, hujan dah start renyai-renyai.

Masa ni hatiku berbisik.. “Janganlah air deras lagik.. saya nk mandi air terjun nih huhuhuhu” bila sampai aja air terjun (kira-kira 15 minit perjalanan), hujan sudah turun dengan agak lebat.. kami melihat air terjun dengan wajah sedih... wooo woo hujan.. janganlah deras.. memula ingat nak ajak aja sarah turun lepas tangkap-tangkap gambar dan mandi di sungai bawa tu. (ala2 tak kira nak mandi gak ahahah).. sekali tak lama lepas tu hujan pun berhenti, maka kami panjat laa sikit batuan yang ada dan naik ke kolam air di atas sedikit dan mandddiiiiiii.. weehuuuu.. 

Akhirnya selepas 2 hari boleh berendam ehehe.. as usual, ku bila mula-mula nak masuk air memang agak lembab sebab seejukkkkkkk.. ala-ala rendam kaki... kemudian masuk pinggang.. thennnnn.. lama sikit baru rendam terus aahaha.. tapi lepas aku dah rendam terus tuh, jawabnya lamalah dok dlm air tuh tak mau keluar-keluar eheheh... sronokknya mandi manda ahahha.. sudah dapat statement dr abg apip ”woo… rupanya budak ni hantu air” heheheheh.

Lepas dah ala-ala berendam sakan, minum-minum sket, tangkap-tangkap gambar beramai-ramai, maka kami pun turun lah.. adelah aksi-aksi slide slide sebab licin eheheh.. camner lah derang nih sumer leh jalan selamber je hebattt... ku memang tokleh... maka ku slide je ehehehh ... sampai campsite.. kami mandi second round pula... ni ala-ala mandi puas.. siap-siap sabun shampoo segala ahahaha ooopppsss...

Pendek cerita. lepas siap-siap semua, aktiviti menunggu lori yang tak kunjung tiba pula eheheheh.. masa tunggu lori, masing-masing duduklah bersembang.. then tiba-tiba dengar bunyi dari jauh… masing-masing dah angkat kepala ingat lori sampai... waaaa.. tertipu... rupa-rupanya ada 2 scrambler naik entah buat apa entah bising-bising situ... prektis pemende agaknya... lepas tertipu skali.. kira-kira setengah jam lepas tuh, skali lagik scamblers ituh menipu kami... tapi tak lama lepas kena tipu kali kedua.. lori pon sampai… maka kami naiklah lori selama 40 minit juga.. tapi this time boleh tengok keliling sebab siang.. ehehhe semlm tak nampak sangat sebab gelap :p..

sampai di luar… masing-maisng menyerbu nasi, kelaparan ehehhe.. habis makan, ade post mortem.. then sumer pulangg….wwuuuu wuuuu.. sronotttt.. tp sob sob dh nk kene pulang.. esok pagi kijer.. sob sob…

woo.. kuku kaki sudah nyawa2 ikan. bulan lepas 2 toenails sudah biru dan hitam sebab langgar kasut yang hebat masa turun gunung.. this time, kuku kaki dah nyawa2 ikan sbb terlanggar batu masa aksi hanyut semlm… tadi dah cam buat2 usaha nk cabut kuku tuh.. sudah rendam dalam air panas.. tp masih ade serpihan hujung yang lekat lagik kat isi.. maka tak sampai hati nk tarik… maka kuku ku masih di situ melekat ala2 tak ikhlas..(hopefully mlm ni masa tidur tanpa sedar akan terlanggar apa2 and tercabut tanpa sedar)

Dipetik dari blog azreen 

- azreen -





0 comments:

Post a Comment