logo

Logo OGKL

Logo OGKL

Monday, 2 September 2013

L09: Air Terjun Perlus

Cerita Sikit 

Salam

Nak dengar cerita trip Air Terjun Perlus ye...

Ok begini kisahnya.

Seawal jam 8.30pagi, kami berkumpul di port biasa Batu 18, Hulu Langat, Selangor. Semua perserta tiba sebelum jam 9.30pagi. Masing-masing ambil sarapan sambil metunggu nasi goreng tapau untuk tengahari nanti. Kesemuanyer ada 14 orang peserta termasuk seorang rakan lama yang sekarang terlalu sibuk dengan basikalnya iaitu encik Tauuteeeeeeeekk@Acong.

Selesai membuat pembayaran masok di Pos Ranjer, kami mengemas peralatan serta bersiap sedia untuk menghadapi pelbagai rintangan. “SEAWAL” jam 11.30pg, baru kami memulakan langkah. 15 minit kemudian, kami masuk ke simpang belah kanan. Treknyer sangat luas tapi...

Trip kali ni sememangnya sangat santai. Kami boleh melepak selama sejam setengah di tepi sungai yang berhampiran dengan simpang belah kanan tadi. Trek tidak dijumpai. Encik Guide @ Pak Sheikh sambil ditemani oleh penebas tegar iaitu Encik Amy & Kudin pun pergi menjalankan tugas. Setelah puas mereka mencari akhirnya memutuskan untuk melalui jalan mencanak seberang sungai kemsait santai kami. Layan kembang kempis hidung selama 10 minit *huh!!*

Kemudian kami lalui lereng-lereng bukit & akhirnya berjumpa trek lapang yang dipenuhi lalang & resam. Aku menyanyi kegirangan lalalalaa... sebab trek ni memang betul & penah aku lalui 5 tahun lalu. Amy pulak kata salah sebab dulu dia pergi tahun 2007 lalu trek lain. Hanya aku, Ida & Pak Sheikh aja yang kata betul. Sedang seronok berjalan tiba-tiba gerabak depan sekali iaitu encik Kudin hilang dari pandangan sambil diiringi bunyi “gedebuuuuukkk”. Aduuuuyaii encik Kudin telah terjatuh dalam lubang besar setinggi dia. Kalau aku jatuh confirm semua pening nak cari & angkat naik semula. ahakss!!

Selepas itu kami melangkah secara berhati-hati akan tetapi kejadian “gedebukk” berulang kembali. Kali ni encik guide kita pula yang kena ahahaaaaaaaa. Jalan punya jalan akhirnya kami tiba di dam. Disebabkan mereka tidak membenarkan kami masuk melalui jalan gate depan, kami terpaksa meredah selama 3 jam untuk sampai di dam yang sepatutnya hanya 15 minit aja uhuhuhuu.

Perjalanan melalui jalan tar diteruskan di bawah panas terik matahari *aduyaii rentong*. Kami sempat merehatkan diri di satu “kelong” bot sambil membelanda air syedap yg ada.. erkk glup!! *ada 2 org umat yg belanda, nama dirahsiakan*.

Tepat jam 3.30pm kami meneruskan perjalanan. Kali ni trek agak redup sambil menikmati keindahan dam di belah kiri. Sejam setengah perjalanan kami tiba di starting point. Giler canak woooo00oo.. kali ni memang takde ampun punyer. Menonggek serta memanjat menggunakan kuku & menahan menggunakan dagu terjadi *ada??*. Trek kejam ni dilalui selama +-30 minit, selepas itu treknyer landai & tidak terlalu kejam.

Kami tiba kemsait pada jam 6.30 ptg. Memasing teruja melihat ketinggian Air Terjun Perlus dan tanpa membuang masa terus gedebuuuuuuuuuuushhhh secara berjemaah. Dulu, ada port untuk di tiruk tapi kali ni tiada lagi. Tiada lagi tempat yang begitu dalam. Aku yang bersaiz comel masih boleh jejak di bumi yang nyata tapi dengan keadaan terjingkit-jingkit laa.. ahakss!

Seperti biasa, selepas makan malam sesi suaikenal dimulakan. Yang menariknya trip kali ni adalah sesi perbincangan topik pemakanan serta topik yang bersangkut-paut dengan kimia. Bahan rujukan kami adalah 2 rakan baru (bukan ahli) iaitu encik Azly & Hafiz (pelajar UM jurusan Kimia) serta cik Tasha (lecturer IKBN Alor Gajah Melaka). Pelbagai pertanyaan serta kemusykilan yang ditanya & banyak benda yang kami pelajari. Tapi paling takleh blah bila encik Hadri bertanya “Kenapa perempuan ngidam?” Nak tau apa jawapannya?? Cuba fikirkan… *wink2*

Perbincangan ditutup jam 12 tengah malam dan nelayan tegar pun memulakan langkahnyer. Tanpa disangka ramai yg terjebak tertonggeng-tonggeng, terbongkok-bongkok.. Apa yg mereka buat?? Jawapannya... mereka termasuk aku sedang berusaha menangkap udang daaa... ahaahhaaaaa.. Hasilnya amat lumayan yek kengkawan. Tak percaya?? Tunggu gambarnyer nanti. Malam tu ramai yang tidur lewat gara-gara teruja teruja menangkap udang.

Menu pagi adalah cucur udang ikan bilis beserta nasi briyani goreng & ikan tengas goreng garing *nyum nyuuuuuuuumm.. daaaaaaaapp!!*

Sebelum meninggalkan air terjun kami gedebushh secara berjemaah serta mengambil gambar kenangan.

Gerak turun dari kemsait +- 1pm dan tiba di dam jam 3pm. Berehat sebentar di kelong bot serta membelanda rakit pusing dam. Jam 3.30 petang gerak keluar melaui gate Syabas.

Selesai membersihkan badan kami bergerak berjemaah ke Kajang bagi sesi makan sate 170 pucuk (daging, ayam, pewot & rusa). Cik Tasha yg belanja, bukan kami yang mengepaw dia tau tapi atas kerelaannyer. Semoga murah rezeki dia. Amin!!

Kesimpulannyer trip ni saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat besh, sape tak pegi memang rugi mampuuuuuuihhh. Betui tak Kak sabmarine@flinestone?? Ahakss!!

Nota: Sila berikan tepukan gemuruh pada encik Guide @ Pak Sheikh kerna inilah kali pertama dia sampai awal dan tidak lari dari waktu2 yg tidak sepatutnyer.. Tahniah!! *clap clap clappp*

sekian..



0 comments:

Post a Comment