logo
Gambar-gambar Trip 2018

Logo OGKL

Logo OGKL

Wednesday, 24 May 2017

Info Gunung Irong


Gunung Irong(1190 meter) bersebelahan Banjaran Tahan dari arah Kota Gelanggi , Jerantut Pahang


Ekspedisi OGKL selama 2 hari bermula di Masjid Kota Gelanggi 2. Perjalanan selama 3 jam memasuki laluan balak yang jika disambung lagi boleh masuk ke negeri Terengganu. 


Selepas mengharungi 2 sungai, pacuan 4 roda berhenti dikawasan lapang.Perjalanan selama 3 jam melalui beberapa dinding batu sehingga berhenti di satu dinding batu yang terdapat laluan air. 

batu dinding

Air yang turun dari atas berpisah menjadi beberapa tiitisan kecil betul-betul di laluan. Untuk mengumpul air supaya dapat mencapai sehingga maksima, letakkan daun yang memiliki ruas yang besar supaya air yang mengalir bersatu di satu tempat dan dapat berkumpul menjadi banyak.biar pun lambat penuh. 

laluan dari arah belakang

Manakala di sebelahnya adalah laluan ke atas yang sempit jadi perlu kan bantuan tali untuk menaikkan beg dan menggunakan tali untuk mengurangkan risiko peserta terjatuh.

Batu dinding... laluan di mana para pendaki perlu mendaki di atas tebing lereng batuan dan di kanan jurang... beg pendaki perlu di naikkan berasingan dengan bantuan tali...

suasana di puncak Gunung Irong

Meneruskan perjalanan ke puncak lagi 1 ke 1 setengah jam. Oleh kerana bentuk Gunung Irong adalah separuh bulat, maka perjalanan dijangka menaik sahaja dan kurang tempat berenti. Laluan masih baru dan bagi penebas amat sesuai untuk menerokai laluan ini. 

pemandangan pagi 

Di puncak Gunung Irong, kita dapat mellihat banjaran Tahan, Gunung Lerek serta sekitarnya. Gunung ini memiliki pemandangan 360 darjah tapi pokok-pokok agak tinggi jugak. Di puncak juga boleh memuatkan kurang 25 orang dan puncak nya dikelilingi jurang-jurang yang dalam.   


Sekian

Catatan oleh penulis Amir Abidin serta gambar dari Faizal FBK dan Jalil Hamid(Jay)